Výtažky z krabích krunýřů pomáhají léčit atopický ekzém

Lisabon - Portugalští vědci testují novou šetrnou metodu, která by měla ulevit pacientům s atopickým ekzémem a dalšími kožními problémy způsobujícími nepříjemné svědění. Vyrobili speciální pyžamo napuštěné výtažkem z krabích krunýřů, které by mělo nemocným pomoct zejména v noci, kdy je zarudlá pokožka trápí nejvíc.

Atopický ekzém se nejčastěji objevuje u dětí, a to už v prvních měsících po narození. Samotná léčba pak mnohdy vyžaduje celoživotní užívání léků. Předností nového pyžama naopak je, že pracuje s čistě přírodní látkou - chitosanem.

„Jak víme, obvyklá léčba stojí na krémech a lécích, které pomáhají zmírňovat příznaky. Když ale pacientům nabídneme jiný, doplňkový nástroj, který jim pomůže ulevit, bude to skvělé, protože tohle je neinvazivní metoda a nemá žádné vedlejší účinky. Zvlášť když pyžamo budou moct použít v noci. To je doba, kdy se cítí nejhůř,“ uvedla Cristina Lopezová, alergoložka z univerzity v Portu.

  • Speciální pyžamo napuštěné léčivým chitosanem zdroj: ČT24
  • Pyžamo je vyrobeno z přírodní bavlny zdroj: ČT24

Chitosan je polysacharid, který lze získat mimo jiné z krunýřů krabů nebo jiných korýšů. Vědcům se podařilo naimpregnovat jeho molekulami bavlněné pyžamo. Jejich výrobek je lehký a pokožka v něm dobře dýchá. Pro chitosan se rozhodli kvůli jeho unikátním vlastnostem - dokáže udržet na uzdě bakterii zlatého stafylokoka, který způsobuje atopický ekzém.

„Lidem s atopickým ekzémem se bakterie zvaná zlatý stafylokok na kůži nadměrně množí. Chitosan ale intenzitu jejího růstu tlumí. Pomáhá tak udržovat běžnou kožní flóru a umožňuje zachovat přirozenou obranyschopnost pokožky, kterou lidé s touto nemocí nemají,“ upřesňuje Carla Silvaová, vedoucí výzkumu z Centra pro nanotechnologie a funkční materiály.

I když klinické testy zatím vypadají slibně, pyžamo s chitosanem neslibuje zázraky. Pacienti budou muset dál užívat i jiné léky. Oceňují ale šetrnost této léčebné metody. Jedním z účastníků klinických testů je i Jesper Andersen, který s atopickým ekzémem bojuje skoro celý život: „Je to velmi jemná léčba. Není to jako testování léků. Je to experiment, při kterém si obléknete pyžamo, spíte v něm a čekáte, jestli se to zlepší. Chci tím říct, že za celý svůj život jsem už vyzkoušel spoustu věcí. Všechno, co mohlo pomoct. Uvidím, jak zabere tohle.“

Vědci chtějí využívat chitosan i nadále. Díky svým antibakteriálním vlastnostem pomáhá například při hojení popálenin. Léčivé pyžamo by tak mohli vyzkoušet vedle lidí s ekzémem i ti, které poznamenal oheň.

Pyžamo z krabů (zdroj: ČT24)