Bin Ládin byl v kontaktu s ISI – a zřejmě ani neleží na dně moře

New York - Nové světlo do pozadí loňské likvidace Usámy bin Ládina by mohly vnést dokumenty, které začal zveřejňovat server WikiLeaks. Vyplývá z nich, že nejhledanější muž světa byl nejen v čilém kontaktu s pákistánskou vojenskou rozvědkou, ale že jeho tělo vůbec nemuselo skončit na dně moře, jak zní oficiální verze, ale mohlo být převezeno do USA ke zkoumání. Bin Ládina zabilo loni začátkem května speciální americké komando v pákistánském Abbottabádu.

WikiLeaks v pondělí zveřejnil několik stovek e-mailů soukromé bezpečnostní agentury Stratfor, které získali hackeři ze sdružení Anonymous. Stratfor (Strategic Forecasting) se zaměřuje na strategické a bezpečnostní analýzy, které poskytuje velkým společnostem a vojenským i vládním organizacím. Občas se jí přezdívá Stínová CIA. WikiLeaks tvrdí, že má k dispozici pět milionů e-mailů Stratforu.

Z e-mailů vyplývá, že nejméně desítka příslušníků pákistánské tajné služby ISI věděla o Usámově úkrytu, žádný z nich však není uveden jmenovitě. To v podstatě jen potvrzuje předchozí domněnky amerických úřadů. Bin Ládinovo mrtvé tělo také podle těchto e-mailů zřejmě nebylo ani pohřbeno do Arabského moře, jak tvrdila oficiální zpráva, ale bylo převezeno do delawarského Doveru letadlem zpravodajské služby CIA. Podle zástupce šéfa pro výzvědné služby ve společnosti Stratfor Freda Burtona bylo bin Ládinovo tělo dopraveno do patologického institutu amerického námořnictva v Bethesdě.

E-mail Freda Burtona z 2. kvetna 2011, v 5:51:

„Tělo alfa směřuje do Doveru DE v letadle CIA. Pak bude pokračovat do institutu patologie ozbrojených sil v Bethesdě.“

Jen pár hodin po útoku na bin Ládinův dům v Pákistánu, při němž zvláštní komando teroristu zlikvidovalo, bylo jeho tělo podle oficiální verze naloženo na americké vojenské plavidlo. Po úkonech konaných v souladu s islámskými pohřebními zvyklostmi bylo vhozeno do vod Arabského moře. Od začátku se ale objevovaly pochyby, zda to tak skutečně bylo. Z e-mailů přitom vůbec není zřejmé, z jakého zdroje Burton ve svých tvrzeních vychází.