Sarkozy chce zatočit s přistěhovalci

Paříž – Dosluhující francouzský prezident Nicolas Sarkozy v televizní debatě prohlásil, že je v zemi příliš mnoho cizinců a systém pro jejich integraci funguje stále hůř. Sarkozy v debatě obhajoval svůj plán omezit počet nových přistěhovalců téměř na polovinu. Učiní tak, pokud bude příští měsíc opět zvolen za hlavu státu. Sarkozy je nyní v průzkumech veřejného mínění za socialistickým kandidátem Francoisem Hollandem.

Prezident řekl, že i když imigrace může být pro Francii dobrou věcí, je třeba, aby byla řízena přísnějšími kvalifikačními pravidly. Sarkozy, jehož otec byl maďarský přistěhovalec, také oznámil, že chce omezit některé platby dávek přistěhovalcům, kteří v zemi žijí už 10 let.

Sarkozy je známý svými často kontroverzními komentáři týkajícími se přistěhovalectví, které ostře rozděluje Francii. V roce 2005, těsně před nepokoji v Paříži, popsal mladé delikventy na pařížském předměstí jako „racaille“, což znamená „spodina“.

Jakub Nettl, redaktor zahraniční redakce ČT:

„Příliv přistěhovalců přetrvává. Jsou tu rodiny, které přišly v padesátých letech. Za muži, kteří si tu našli práci, přicházejí jejich ženy, děti. Nová generace je částečně vykořeněná. Nejsou to stále úplní Francouzi. Zůstávají na předměstích a nestudují tolik na vysokých školách.“

François Hollande
Zdroj: ISIFA/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Prezident chce v případě svého znovuzvolení snížit počet přistěhovalců do Francie ze 180 tisíc na 100 tisíc. Jako prezident Sarkozy již prosadil přísná imigrační pravidla, včetně kontroverzní deportace romských cikánů.

V úterý premiér Francois Fillon způsobil zděšení mezi muslimskými a židovskými skupinami, když označil náboženské porážky zvířat za zastaralé.

Nejnovější průzkum veřejného mínění, který zveřejnila CSA, ukázal, že socialistický lídr Francois Hollande navyšuje náskok před prezidentem Sarkozym. Hollande by mohl vyhrát s 54 procenty ve druhém kole.

Komentář Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)