Maďarsku kvůli ústavě dál hrozí soud

Brusel - Evropská komise má stále výhrady ke kontroverzním maďarským ústavním zákonům. V případě nezávislosti centrální banky sice Brusel zaznamenal pokrok, ale vážné obavy má nadále ohledně justiční reformy a normy týkající se úřadu pro ochranu dat. Budapešti tak dál hrozí, že by mohla skončit před evropským soudem.

Unijní představitelé na sporné zákony upozorňovali už při jejich vzniku v loňském roce. Maďarsko je ale i přes tyto výtky schválilo. V půlce ledna pak kvůli nim komise, která v EU dohlíží na dodržování evropských norem, zahájila tři procedury pro porušení unijního práva. Už tehdy hrozila, že by Maďarsko mohlo skončit před evropským soudem.

Soudci musí do důchodu dřív
   
Budapešť posléze přišla s určitými změnami a vysvětleními, které ale Brusel úplně neuspokojily. U justiční reformy jde zejména o některá ustanovení týkající se určení věku odchodu soudců do důchodu. Ten se snížil ze 70 na 62 let. Jenže kritici namítají, že jde o způsob, jak se zbavit nepohodlných soudců. Další vysvětlení Brusel chce i u ochrany dat a nezávislosti úřadu, který na to dohlíží.

„Maďarsko odpovědělo na některé z právních obav komise. Stále však máme vážné otázky týkající se možných porušení práv EU týkající se předpokládaného povinného odchodu do důchodu 274 soudců a veřejných žalobců v Maďarsku i nezávislosti maďarského úřadu na ochranu dat,“ řekla eurokomisařka Viviane Redingová.

Maďarský parlament
Zdroj: ČT24

V lednu měla komise problém týkající se nezávislosti maďarské centrální banky. V tomto případě ale Maďarsko už v očích Bruselu přistoupilo ke změnám. Komise tak nyní bude sledovat, zda a jak maďarské úřady budou slibované změny naplňovat.