Brevik naštval Saskou Kamenici

Saská Kamenice - Oděvní značka Thor Steinar, která je oblíbená mezi příznivci krajní pravice, má na krku skandál. Svému obchodu ve východoněmecké Saské Kamenici (Chemnitz) totiž dala jméno Brevik. Podle kritiků jde o provokaci, neboť název připomíná jméno norského teroristy Anderse Behringa Breivika, který loni v létě zabil 77 lidí. V pondělí v ulicích města protestovaly proti novému obchodu asi čtyři tisíce lidí.

„Něco takového je šokující a zcela nepřijatelné,“ řekla mluvčí radnice Katja Uhlemannová. Městská správa se již spojila s pronajímatelem obchodních prostor, s nímž chce situaci společně vyřešit. „Pro nás jako pro město je to jasné - takový obchod tady nechceme,“ dodala Uhlemannová. Pronajímatel obchodu o skutečném záměru oděvní firmy údajně nevěděl. Když název uviděl, tak mu prý běhal mráz po zádech.

Saská Kamenice obecně platí za baštu saských neonacistů a radnice i obyvatelé města se proti této nelichotivé nálepce snaží bojovat.

Skandální výběr pojmenování obchodu podle sociálnědemokratické poslankyně zemského sněmu Hanky Kliesové ukazuje novou úroveň pravičácké agrese, která si libuje v náznacích a jinotajích. Příkladem je číslo 18, které neonacisté na oděvech využívají. Čísla jedna a osm totiž v abecedě patří písmenům A a H, což je interpretováno jako zkratka jména někdejšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Thor Steinar již dříve uvedl, že názvy svých poboček pojmenovává podle norských obcí. Brevik je název jihonorského městečka, kde žijí necelé tři tisícovky lidí. Server Fokus.de v této souvislosti připomněl, že firma již v roce 2008, tedy před loňským masakrem v Norsku, stejnojmenný obchod otevřela v severoněmeckém Hamburku, po několika týdnech ho ale musela uzavřít. Obyvatelé tehdy protestovali proti tomu, aby zde obchod oblíbený neonacisty vůbec byl. Thor Steinar má v současné době v Německu 13 obchodů.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)