Tymošenková se smí setkat s matkou a dcerou

Kyjev - Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková se v příštích třech dnech smí v charkovském vězení setkat se svou matkou a dcerou. Uvedla to dnes ukrajinská vězeňská správa s tím, že délka setkání nesmí přesáhnout tři hodiny. Povolení ke schůzce má být podle ukrajinských médií zřejmě dárkem k dnešnímu Mezinárodnímu dni žen, který ukrajinské státní orgány každoročně okázale slaví.

Před Kačanivskou ženskou věznicí se dnes shromáždilo několik set lidí včetně skupiny opozičních poslanců ukrajinského parlamentu. Lidé s ukrajinskými vlajkami a protivládními hesly přišli expremiérce blahopřát k ženskému svátku. Ulici přilehlou k věznici zablokovala policie.

Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení za překročení úředních pravomocí při podpisu plynové smlouvy s Ruskem. O schůzku s matkou a dcerou požádala koncem února a podle vězeňské správy na ni má podle pravidel výkonu trestu zákonný nárok. Dosud však správa věznice častějším návštěvám bránila.

Podle ukrajinských médií operace není nutná

Tymošenková je dlouhodobě nemocná, trpí silnými bolestmi páteře a v únoru si vyžádala prohlídku týmem zahraničních odborníků. Dva z nich ve středu přivezli na Ukrajinu diagnózu, která se mezitím v zemi stala předmětem politických spekulací. Podle prohlášení vězeňské správy, které zveřejnil dnešní ukrajinský tisk, experti z berlínské kliniky Charité „v daném okamžiku operaci expremiérky nedoporučují“. Názor zahraničních i ukrajinských lékařů na léčbu Tymošenkové je prý identický, společně byla vypracována „taktika další léčby nemocné a rehabilitačních a terapeutických postupů“.