Kvůli odposlechům skončila Komise pro stížnosti na tisk

Londýn - Skandál kolem odposlechů má v Británii další oběť - organizaci pro regulaci britského tisku. Komise pro stížnosti na tisk (PCC) dnes oznámila, že po 21 letech existence končí, a podle listu The Guardian tak uzavírá jednu z nejkontroverznějších kapitol samoregulace tisku na Britských ostrovech.

PCC kritizovaly oběti odposlechů, podle nichž komise postupovala pomalu a neefektivně a nepostavila se listům, které se nepravostí dopouštěly. Komisi jmenují dobrovolně prakticky všechny britské listy. Nemá pravomoc udělovat pokuty, jen vyzývat tisk ke zveřejnění omluvy. Její šéf David Hunt dnes oznámil, že komise se po 21 letech existence rozpouští a bude nahrazena přechodným orgánem. Nová trvalá instituce bude ustavena, až skončí nynější vyšetřování odposlechů, které vede soudce Brian Leveson a které se zaměřuje i obecněji na praktiky médií vůbec. Levesonův výbor má přijít i s doporučeními na nová pravidla pro regulaci tisku.

Nový úřad bude „drsnější“
   
PCC kritizovala řada celebrit, které byly terčem ilegální pozornosti některých novinářů. Při výpovědi před Levesonovou komisí uvedla, že PCC je „bezzubá, přinejlepším jen někoho plácne přes ruku“. David Hunt v televizním rozhovoru v únoru řekl o nástupci PCC, že Británie bude mít „poprvé tiskový regulační úřad, který bude mít zuby“. Podrobnosti nových pravidel nejsou známy, ale předpokládá se, že vydavatelé všech novin se dohodnou na novém regulačním orgánu a jeho pravomocích, které pak několik let nebudou moci měnit. 

Britská média o Murdochovi
Zdroj: ČT24

Skandál kolem odposlechů s plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že nedělník News of the World (NoW) mediálního magnáta Ruperta Murdocha nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW.

Premiér David Cameron, jehož někdejší mluvčí byl šéfredaktorem NoW, loni v létě řekl, že selhal systém fungující na principu, že tisk reguluje sám sebe. Cameron tehdy prohlásil, že PCC by měl nahradit systém nezávislý na tisku i na vládě. Britské rozhlasové a televizní stanice jsou regulovány jinou institucí.