USA a Afghánistán se dohodly na kontrole věznic

Kábul - Afghánistán a USA dnes dosáhly důležité dohody o předání správy věznic afghánské vládě. Jednání o podrobnostech nicméně nadále pokračují. Problematika věznic, které dosud spravují USA, byla jedním ze dvou sporných bodů mařících jednání o dohodě o strategickém partnerství mezi oběma zeměmi. Druhou jsou americké noční vojenské razie, o nichž se nadále jedná.

Dohodu má za americkou stranu podepsat velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) John Allen, za afghánskou ministr obrany Abdur Rahím Vardak.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí stanovil dnešek jako termín předání vazebního střediska Parván, kde je nyní asi 3 000 zadržovaných, většinou Afghánců. Parván je největší z věznic, jichž se dohoda týká. Leží v blízkosti americké vojenské základny Bagrám. USA už dříve předaly do afghánských rukou odpovědnost za několik set zadržovaných. Dosud ale tvrdily, že afghánská vláda není připravena převzít celé vazební středisko. Dnešní dohoda má podle očekávání konstatovat předání správy věznic Afgháncům, ale faktické předávání by mělo trvat šest měsíců.

Dnešní dohoda následuje po incidentu, při němž minulý měsíc američtí vojáci na základně Bagrám údajně omylem spálili několik výtisků svaté knihy muslimů koránu, což vyvolalo nepokoje a zhoršilo americko-afghánské vztahy na bezprecedentně nízkou úroveň. USA se za spálení koránů omluvily.