Armádám unikal - zlomí mu vaz YouTube?

Kampala – Přes 74 milionů lidí si za necelý týden získala nejúspěšnější kampaň v dějinách tak zvaných nových médií. Videoklip s názvem Kony 2012, který vyzývá k zatčení ugandského válečného zločince Josepha Konyho, podpořil Barack Obama i šéf mezinárodního trestního tribunálu Louis Ocampo. Dokument dosáhl jednoho z nejrychlejších nárůstů sledovanosti v historii YouTube a klíčové slovo #stopkony se stalo jedním z nejcitovanějších na sociální síti Twitter.

Na Konyho vydal v roce 2005 zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli zločinům proti lidskosti. Kony unášel 26 let děti a dělal z nich dětské vojáky. Dlouhá léta unikal armádám několika zemí, teď by se mu mohly stát osudnými sociální sítě. Půlhodinové video, na něž si každý den klikne přes 10 milionů diváků, líčí příběh Jacoba - jednoho z víc než 60 tisíc dětí, které Kony nechal unést. Vůdce ugandské extremistické sekty, známé jako Armáda božího odporu (LRA), je často nutil zabíjet vlastní rodiče. 

LRA je fundamentalistická povstalecká skupina a sekta, která chtěla v Ugandě nastolit vládu podle křesťanského desatera. Konflikt v zemi začal v roce 1986, kdy byl svržen prezident z kmene Ačolů. Toto etnikum pak vytvořilo několik svých povstaleckých skupin – včetně LRA. Ta pak vedla od roku 1986 proti vládě prezidenta Yoweriho Museveniho partyzánskou válku. Je považována za jednu z nejbrutálnějších povstaleckých skupin v Africe. Jejím zvěrstvům padlo za oběť nejméně 30 000 lidí a podle některých údajů až dva miliony Afričanů před jejím běsněním uprchly ze svých domovů. Z Ugandy byla LRA v posledních letech vytlačena a nyní operuje hlavně v sousedních zemích, především v Demokratické republice Kongo, v Jižním Súdánu a ve Středoafrické republice.

Dopadení Konyho podpořil i Bílý dům. USA Konyho považují za jednoho z nehledanějších zločinců světa, byť v kampani zaznívá kritika nečinnosti americké vlády v tomto ohledu. Video si ale vysloužilo i kritiku - také ze strany některých bývalých Konyho obětí. Film totiž podle nich příliš zjednodušuje problémy. Navíc ignoruje fakt, že podobných zločinů jako Kony se dopouštěla i ugandská armáda. Válečník navíc nedisponuje 30 až 60 tisíci dětských vojáků, jak se v dokumentu uvádí, ale toto číslo spíše odpovídá celkovému počtu dětí, které LRA za posledních 30 let unesla.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Film Jasona Russella na internet umístila nezisková organizace Invisible Children (Neviditelné děti). Také na její hlavu se snesla kritika, že by místo natáčení drahých dokumentů měla peníze investovat do řešení problému. Sázka na marketing se jí ale vyplatila. Další akce se chystá na 20. dubna. Plakáty se jménem dosud téměř neznámého válečného zločince mají oblepit ulice všech velkých amerických měst.