Zpravodaj OSN viní USA z nelidského zacházení s Manningem

Londýn - Zvláštní zpravodaj OSN pro případy mučení Juan Méndez obvinil Spojené státy z krutého, nelidského a ponižujícího zacházení s vězněným vojínem Bradleym Manningem. Méndez kritizuje zejména fakt, že je vězněn na samotce. Manningovi hrozí doživotní vězení za to, že serveru WikiLeaks poskytl tajné dokumenty americké diplomacie.

„Došel jsem k závěru, že 11 měsíců (věznění) na samotce představuje přinejmenším kruté, nelidské a ponižující zacházení,“ řekl Méndez. „Pokud byly dopady (věznění) na Manninga ještě tvrdší co do bolesti a utrpení, mohlo by to představovat mučení,“ dodal. 

„Zavedení tak tvrdých podmínek zadržení pro někoho, kdo nebyl shledán vinným z žádného zločinu, je porušením práva (zadrženého) na fyzickou i psychickou nedotknutelnost, stejně jako porušením presumpce neviny,“ tvrdí také Méndez. 

Američtí vyšetřovatelé Manninga zadrželi po jeho návratu z mise v Iráku v květnu 2010. Od té doby je ve vazbě. Obhajoba opakovaně upozorňovala na špatné podmínky ve vězení. Manning byl téměř 11 měsíců držen v cele, kterou směl opustit jen na hodinu denně. Dozorci mu také odebírali na noc oblečení, kvůli obavám, že by spáchal sebevraždu. 

Čtyřiadvacetiletý Manning působil na misi v Iráku, během níž stáhl z vojenské počítačové sítě SIPRNET přes 700 tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armádních údajů o válkách v Iráku a v Afghánistánu. Materiály později zveřejnil server WikiLeaks.