Voják USA může být i popraven, v Afghánistánu sílí protiamerické nálady

Washington - Ozbrojenci v Afghánistánu zaútočili na vládní delegaci v místech, kde v neděli americký voják zastřelil 16 civilistů. V delegaci byli i dva bratři prezidenta Karzáího a vysocí armádní činitelé, kteří měli na místě incident prošetřit. Zatím není jasné, jestli při dnešním útoku někdo zemřel. V zemi po víkendovém masakru sílí protiamerické nálady. Na řadě míst vyšli lidé do ulic. Americkému vojákovi, který v neděli střílel, může při vojenském soudu hrozit trest smrti. Prohlásil to americký ministr obrany Leon Panetta.

Afghánská delegace, která přijela do jihoafghánské provincie Kandahár vyšetřit nedělní incident, se dnes stala terčem útoku ozbrojenců. V delegaci jsou přitom i dva bratří prezidenta Karzáího. Při přestřelce byl zraněn nejméně jeden policista. Delegace kvůli incidentu svou návštěvu zkrátila. Podle afghánských úřadů stojí za dnešním útokem Taliban, který slíbil, že se za zabití 16 civilistů pomstí.

V Afghánistánu v souvislosti s posledními událostmi opět sílí protiamerické nálady. V Dželálábádu dnes proti USA demonstrovaly asi čtyři stovky studentů. „Smrt Americe, smrt Obamovi,“ provolávali účastníci demonstrace. „Nechceme žádnou strategickou dohodu s cizími vojsky. Afghánci jsou samostatní. Nechceme žít pod nadvládou žádné jiné země,“ prohlašoval jeden z demonstrantů.

Demonstrace v Afghánistánu
Zdroj: AP Photo/Rahmat Gul

Voják byl na čtvrté misi a prodělal zranění mozku

V neděli před úsvitem opustil jeden z příslušníků americké armády základnu a postřílel ve třech různých domech v okrese Pandžvaj 16 civilních obyvatel, mezi nimi devět dětí a tři ženy. Jejich těla poté spálil. Taliban následně slíbil, že oběti pomstí.

Zatímco Afghánci protestují, vyplouvají na povrch detaily o vojákovi, který rozbušku nenávisti odpálil. Podle Pentagonu vesničany u Kandaháru postřílel 38letý seržant, který už třikrát sloužil v Iráku. Tady během své poslední mise utrpěl zranění mozku. Do Afghánistánu ale mohl vyrazit.

Afghánská stráž ho pak v noci viděla vycházet bránou. Přesně podle pravidel to nahlásila nadřízenému. Velitelé po něm začali pátrat. Mezitím ale stihl zabít 16 lidí. Jeho motiv vyšetřovatelé pořád neznají. Ozývají se teď ale hlasy, že na vojáky je toho prostě moc. „Když si takový kluk prožije trauma a pošlou ho za moře, tak je jako tikající časovaná bomba,“ říká americký válečný veterán Joshua Simpson. „Kolik z nich je na třetí, čtvrté nebo páté misi? Co pak můžete čekat…“ namítá také učitel vojáků dálkového studia Fred Lamotte.

Afghánský parlament přijal rezoluci, ve které požaduje, aby pachatelé nedělního masakru civilistů byli souzeni v Afghánistánu. Afghánistán ale již dříve podepsal dohodu s NATO, podle níž mají být zahraniční vojáci za případné zločiny souzeni ve svých domovských zemích.

Panetta zdůraznil, že incident nesmí pod očekávaným tlakem amerických i afghánských politiků narušit americkou vojenskou misi v Afghánistánu. Spojené státy a jejich spojenci hodlají ukončit bojové operace v této zemi do konce roku 2014. Americký prezident Barack Obama útok odsoudil, dodal ale, že nijak nenaruší harmonogram stahování jednotek.

Podle deníku The New York Times ale americká vláda již uvažuje o rychlejším stažení sil ze země. Do roku 2013 by tak oproti původním plánům mohlo odejít o 20 tisíc vojáků více. Američtí vládní činitelé nicméně zdůrazňují, že ohledně rychlejšího stahování zatím nepadlo žádné rozhodnutí.

Panetta údajně vylíčil střelbu jako ojedinělou událost. „Válka je peklo. Věci a incidenty tohoto druhu se budou dít a děly se v každé válce. Jsou to strašné věci. A tohle není poprvé, co se něco takového stalo, a pravděpodobně to nebylo naposledy,“ řekl Panetta.