V OSN se do sebe pustili delegáti Jižní a Severní Koreje

Soul – Na pondělním zasedání OSN v Ženevě to pěkně vřelo, o rozruch se postarali členové jihokorejské a severokorejské delegace, kteří se do sebe pustili a poprali se. Stalo se tak poté, co vyslanec Pchjongjangu odmítl kritickou zprávu o stavu lidských práv v KLDR.

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Marzuki Darusman předložil zprávu, která tvrdí, že situace v oblasti lidských práv v KLDR se od září 2011 do ledna 2012 „dále zhoršovala“. Jenže to se nelíbilo zástupci Severní Koreje So Se-pchjongovi a chtěl proto opustit zasedání asi 500 delegátů. V odchodu mu ale začala bránit skupina jihokorejských poslanců. Nakonec došlo na fyzickou šarvátku. 

Jižní Korea opakovaně upozorňuje na problém severokorejských uprchlíků. Nový vůdce země Kim Čong-un údajně vydal nařízení, podle nějž mají být zlikvidovány rodiny lidí, kteří jsou chyceni při pokusu o útěk. Podle aktivistů a skupin pro lidská práva hrozí umístění ve vězeňských táborech či smrt nejen uprchlíkům samým, ale také třem generacím příbuzných. 

Otázka severokorejských běženců, kteří prchají ze své vlasti přes Čínu, se stala v posledních týdnech zdrojem politického napětí. V Jižní Koreji se uskutečnila řada demonstrací na podporu asi 30 severokorejských uprchlíků, kteří jsou v současné době v Číně a jimž údajně hrozí deportace zpět do KLDR a tvrdé postihy.

Korejci se porvali (zdroj: ČT24)