Co zavinilo tragickou nehodu? Technická závada, nebo indispozice řidiče?

Brusel – Příčina tragické nehody autobusu ve Švýcarsku je stále nejasná. Úřady nevyloučily, že havárii mohla zavinit technická závada nebo nemoc řidiče. Nehodu belgického autobusu, při které zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí, ovšem podle všeho nezavinila vysoká rychlost. Spekulovalo se přitom, že řidič překročil povolený limit.

Ve Švýcarsku v kantonu Valais tragicky havaroval belgický autobus, kterým se z lyžařského výcviku vracely dvě školní třídy dětí. V dálničním tunelu čelně narazil do výklenku odstavného stání. Celkem 28 lidí zahynulo, z toho 22 dětí. Příčina, proč se to stalo, se teprve zjišťuje. Švýcarský státní zástupce Olivier Elsig vyvrátil, že by za nehodou byla vysoká rychlost, jak se původně spekulovalo. 

Olivier Elsig, švýcarský státní zástupce:

„Podrobně analyzujeme rychlost vozu, a to především z nalezených tachografů. Co můžeme v tuto chvíli říct, je, že autobus nejel příliš rychle.“

Autobus byl podle vyšetřovatelů nový a v dobrém stavu. Podle všeho oba řidiči dodržovali správný režim a byli tudíž odpočatí. „Šoféři přijeli předchozí den, a než vyjeli, strávili na místě den,“ potvrdil státní tajemník na belgickém ministerstvu dopravy Melchior Wathelet. 

Není ovšem vyloučeno, že příčinou nehody mohla být technická závada na vozidle nebo nemoc řidiče. Další poznatky by měla přinést jeho pitva. Další vyšetřovací verze pracuje s tím, že k nehodě došlo kvůli lidské chybě. Vyšetřování mezitím pokračuje, policie prozkoumává vrak autobusu.

Vyprošťovací práce trvaly celou noc. Záchranáři převezli 24 zraněných do nemocnice. V autobuse seděly děti ze dvou vlámských měst - 24 z Lovaně a 22 z Lommelu na severu Belgie. Rodiče v Belgii už mysleli, že se jim děti vrátí. Místo toho je čekala cesta do školy a odtud na letiště. Rodiče osmi dětí stále nevěděli, co s jejich potomky vlastně je. Teprve ve Švýcarsku někteří zjistili, jestli je jejich dítě živé, nebo ne. 

Mnohé rodiny tak zůstaly v šílené nejistotě. Ti šťastnější se svými dětmi mluvili. S hrůzou a zároveň s úlevou si vyposlechl otec v telefonu vyprávění dcery, která jela v osudném autobusu. Popisovala, že „vjeli do tmy“ a jak „náhle všechny ohlušil mohutný náraz“. „Všechna křesla se rozlétla, uvízla jsem mezi dvěma z nich,“ líčila dívka. Tragickou nehodu přežila, má ale zlomené obě nohy a jednu ruku. 

Děti v autobuse byly sice připoutány bezpečnostní pásy, náraz byl ale tak silný, že se sedadla vytrhla. Šéf policie kantonu Valais Christian Varone uvedl, že kromě Belgičanů je mezi 28 oběťmi sedm Nizozemců. Další tři Nizozemci, jeden Polák a jeden Němec jsou také mezi 24 zraněnými. 

Při nehodě zemřeli i dva řidiči autobusu. Manželka jednoho z nich se o jeho smrti dozvěděla až z internetu. „Normálně mi vždycky dá vědět, když vyráží na cestu. Ale včera (v úterý) to tak nebylo. Když jsem se vzbudila v půl čtvrté ráno a viděla jsem, že mi ani nenapsal sms, začala jsem mít obavy. Pokusila jsem se mu zatelefonovat, ale odpovídal jen jeho záznamník,“ řekla. Nakonec se o neštěstí dozvěděla z internetu a zavolala do společnosti, která autobus vypravila. 

Celá Belgie prožívá smutek. Obě postižené školy zůstaly zavřené. Celkem se z hor vracely tři autobusy plné dětí. Dva zbylé už jsou v pořádku v Belgii.

Reportáž a vstup Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)