Řidič autobusu prý měnil nahrávku ve videu, policie to zpochybňuje

Brusel - Rodiče ve Švýcarsku identifikují oběti autobusové havárie. Při nehodě v tunelu v kantonu Valais zemřelo 22 dětí a šest dospělých. Úřady už určily totožnost u všech zraněných. Tři děti v nemocnici bojují o život. Belgický autobus havaroval na cestě z lyžařského zájezdu. Příčina nehody zatím není známá. Podle výpovědí některých z dětí údajně řidič před nárazem manipuloval s přehrávačem videa. Policie a dopravce ale tyto informace zpochybňují. Vyšetřovatelé doufají, že přesnou příčinu neštěstí odhalí podrobná rekonstrukce. Společnost Toptours, jíž autobus patřil, dnes uvedla, že podle sdělení švýcarské policie nebyly v krvi řidiče nalezeny stopy alkoholu. Zítřek bude v Belgii dnem státního smutku. Oběti tragédie Belgičané v 11:00 uctí minutou ticha.

Příčina tragické nehody v silničním tunelu ve švýcarském kantonu Valais je stále nejasná. Autobus narazil v noci do stěny tunelu. Zemřelo celkem 28 lidí, z toho 22 dětí. Experti zkoumají vrak autobusu, vyšetřovatelé také chtějí provést rekonstrukci nehody. Místo nehody dnes viděli i rodiče dětí, které v autobuse cestovaly.  

Řidič autobusu údajně podle výpovědi některých dětí krátce před nehodou manipuloval s palubním přehrávačem videa. Prý zrovna měnil kompaktní disk. Jenže policie to zpochybnila. Podle policejního mluvčího jihošvýcarského kantonu Valais Renata Kalbermattena je tato varianta v „současné době čirou spekulací“. Není ani jasné, zda by řidičův pohyb rukou k přehrávači byl viditelný na záběrech bezpečnostní kamery z tunelu.

Děti prý do kabiny nemohly vidět

Podle společnosti Toptours, jíž autobus patřil, nemohly děti v autobusu typu Van Hool Altano vidět do snížené řidičovy kabiny, což podle Le Soir potvrdil i šéf sdružení belgických autodopravců (FBAA) Vincent Mannaerts. Šéf Toptours Cooremans rovněž upozornil, že není důvod, aby řidič za volantem manipuloval s přehrávačem sám, když jsou v kabině dva.

Dva letouny Hercules C-130 mají během zítřka přepravit ze Švýcarska ostatky obětí tragické havárie. Švýcarské úřady identifikovaly všech 24 zraněných dětí. Sedm ze 24 zraněných navštěvuje základní školu v Lommelu u hranic s Nizozemskem. Zbylých 18 chodí do školy v Heverlee nedaleko Bruselu. 

Tři děti jsou ovšem ve velmi vážném stavu a bojují o život. „Byli převezeni na kliniku v Lausanne, lékaři se neodvažují hovořit o výhledech na uzdravení,“ prohlásil Jean-Pierre Deslazeres, šéf záchranné služby v jihošvýcarském kantonu Valais. K přeživším dětem dorazily rodiny. „Vyrovnávají se s vážnou nehodou, co mají za sebou, ale jsou na tom docela dobře. Většina z nich má zlomeniny,“ podotkl Michael Callen, belgický psycholog. Čtvrté vážně zraněné dítě, které bylo převezeno do Ženevy, je mimo ohrožení života. Belgický premiér Elio di Rupo potvrdil, že čtyři zranění zatím nejsou schopni převozu do vlasti.

Rodiče dětí, které zemřely při nehodě ve Švýcarsku, dnes začali identifikovat oběti. Ostatky 28 obětí jsou nyní v kapli ve městě Sion, po identifikaci je úřady připraví na převoz do Belgie. U obětí, u kterých nebude možné určit totožnost, přistoupí vyšetřovatelé k analýze DNA. Z 28 obětí se doposud nepodařilo určit totožnost u tří z nich. První těla obětí budou do Belgie převezena v pátek. Osm lehce zraněných dětí se už podle agentury AFP vydalo na cestu zpět do Belgie. Podle agentury DPA se část zraněných vydala na zpáteční cestu auty s rodiči, část linkovým letadlem.

Objevují se otázky, zda jsou silniční tunely bezpečné. V tunelu je totiž bezprostředně za mírnou pravotočivou zatáčkou výklenek nouzového odstavného stanoviště, do jeho zdi pak autobus čelně narazil. „Po tomto neštěstí si člověk musí položit otázku, zda zdi tohoto nouzového stanoviště musejí být pod kolmým úhlem,“ uvedl prezident mezinárodního autobusového svazu RDA Richard Eberhardt.

Život se mezitím vrátil na dvůr školy svatého Lamberta v Lovani. Po včerejším mimořádném volnu jsou tu zase všichni kromě 6. A a jejího třídního učitele. „Dáme škole extra peníze na víc učitelů, je pro ně velmi těžké ztratit kolegu a zároveň stát pevně před třídou,“ prohlásil Pascal Smet, ministr školství vlámské vlády.

Zeď školy je oblepena obrázky - pro oblíbeného učitele i pro spolužáky. Dospělí sem chodí s květinami, děti s kreslenými vzkazy.