Ve spojitosti s kauzou Gorila padlo první obvinění

Bratislava - Prvním obviněným v kauze Gorila je bývalý ministr hospodářství a bývalý šéf strany ANO Pavol Rusko. Informoval o tom prokurátor Úřadu speciální prokuratury Alexander Bíró. V letech 2005 až 2006 prý Rusko způsobil při privatizaci podniku Paroplynový cyklus (PPC) škodu 42 milionů eur (přes miliardu korun). Pokud soud jeho vinu uzná, hrozí mu pět až 12 let vězení, uvedla slovenská televize Markíza. Exministra informace zaskočila, dozvěděl se ji z médií během jednání v České republice.

Prodej majoritního podílu státu v Paroplynovém cyklu (nyní PPC Energy Group) finanční skupině Penta vyvolal pochybnosti už před osmi lety před uskutečněním transakce. 

Obviněný Rusko sám poukazoval na nevýhodnost smlouvy

I Rusko tehdy upozorňoval na nevýhodný kontrakt, který měly v té době státní Slovenské elektrárny (SE) s Paroplynovým cyklem na odběr elektřiny. Elektrárny držely v paroplynu desetiprocentní podíl. „Je to silná káva obvinit po osmi letech člověka, který proti tomu jako jediný bojoval,“ prohlásil Rusko.

Sám označil obvinění za „hulvátství“. „Je absurdní, aby se takovým způsobem nakládalo s lidmi v zemi,“ citoval Ruska portál Aktuálne.sk. Dosluhující ministr vnitra Lipšic ani prokuratura neupřesnili, jak k údajnému podvodu při prodeji státního podílu v PPC došlo.

Pavol Rusko, slovenský exministr hospodářství:

„Jsem v absolutním šoku, neboť jsem se dozvěděl, že nikoli Jirko Malchárek nebo Jaroslav Haščák, nýbrž já jsem obviněn, asi proto, že jsem stihl nějakou analýzu. Do dnešního dne jsem nebyl ani jen vypovídat.“

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Rusko ve funkci ministra hospodářství připravil analýzu nevýhodnosti prodeje paroplynové elektrárny, podle médií ji z jednání vlády ale stáhl. Exministr připomněl, že dokument byl k dispozici na internetu. O prodeji PPC rozhodoval Fond národního majetku (FNM); v čele výběrové komise byla Anna Bubeníková, která letos kvůli podezření z účasti na korupční aféře Gorila musela odejít z čela FNM.
   
Lipšic minulý týden navrhl zrušit prodej většinového podílu v paroplynové elektrárně Pentě. Tuto iniciativu, s níž přišel krátce před předčasnými volbami, odůvodnil tím, že privatizace byla prý nezákonná a že stát při ní přišel o značné peníze.

Penta, která na Slovensku čelí podezření z účasti na obří korupci politiků a úředníků, tvrdí, že při koupi podílu v elektrárně předložila nejvýhodnější nabídku. „Jsme přesvědčeni, že co se týká naší role v privatizaci, jsou obvinění ministra vnitra Daniela Lipšice zavádějící a lživá,“ konstatoval mluvčí Penty Martin Danko.   

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Zmíněná korupční aféra dostala název Gorila podle údajného spisu tajné služby, která nepravosti zdokumentovala. Penta prý v letech 2005 a 2006 získala za úplatky vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Kauza je spojována s obdobím druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Mikuláš Dzurinda
Zdroj: ČT24

Profil slovenského exministra hospodářství Pavola Ruska:

- narodil se 20. srpna 1963 v Liptovském Hrádoku

- vystudoval žurnalistiku na Filosofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě

- pracoval ve Slovenské televizi, nejprve jako sportovní redaktor, později prošel několika řídícími funkcemi, až po náměstka ústředního ředitele; v roce 1994 založil soukromou televizní stanici Markíza, jejímž byl spoluvlastníkem a v letech 1995 až 2000 generálním ředitelem

- od května 2001 do roku 2007 byl předsedou liberální politické strany Aliance nového občana (ANO); od října 2002 do června 2006 byl poslancem Národní rady a do září 2003 jejím místopředsedou; ministrem hospodářství a místopředsedou vlády ve vládě Mikuláše Dzurindy byl od září 2003 do srpna 2005

- kvůli svému propojení se světem politiky a medií býval někdy přirovnáván k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu

- z funkce ministra hospodářství byl odvolán kvůli aféře se směnkami, jejichž prostřednictvím si půjčil 100 milionů korun.

- v roce 2003 na sebe dvakrát upozornil svými obviněními na adresu ministerstva vnitra, v jehož čele tehdy stál Vladimír Palko z koaličního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH)

- Rusko nejprve ministerstvo obvinil z nezákonného odposlechu svého telefonu, nakonec se ale ukázalo, že za odposlechy stála tajná služba, která nesledovala Ruska, ale redaktora listu Sme, jenž s Ruskem dělal rozhovor

- podruhé tvrdil, že se ministerstvo vnitra v boji proti jeho osobě spojilo s podnikatelem Františkem Mojžišem, který Ruska nařkl z vydírání; Rusko obvinění odmítl a dokonce tvrdil, že Mojžiš jako sponzor nepřímo poskytl KDH deset milionů korun

- křesťanští demokraté i Mojžiš obvinění popřeli. Obvinění z vydírání Mojžiše byl Rusko nakonec policií zbaven

- policie také v roce 2004 zastavila vyšetřování Ruska kvůli obvinění, že vydíral šéfa společnosti Slovenské elektrárne Miroslava Rapšíka

- dnes byl Rusko policií obviněn z toho, že v letech 2005 až 2006 způsobil při privatizaci podniku Paroplynový cyklus (PPC) škodu 42 milionů eur (přes miliardu korun)