Jak vyčistit předolympijský Londýn? Britové přilepí prach na zem

Londýn - Britská metropole řeší problémy se znečištěním vzduchu. Londýn přitom letos pořádá olympiádu, během jejíhož konání se koncentrace škodlivin ještě zvýší. Město proto zkouší novou technologii, která vzduch čistí tím, že prach přilepí na zem. Davy fanoušků sportu by pak mohly dýchat čistší vzduch.

K letním olympiádám patří prach a znečištěné ovzduší. Organizátoři her proto pokaždé vymýšlejí, jak vzduch vyčistit, aby se sportovci a fanoušci nedusili. V Pekingu před čtyřmi lety zakázali vjezd aut do města a na dalších opatřeních utratili desítky milionů.

Londýn na to jde jinak - špínu a prach přilepí k silnici. Zajistí to postřik s octanem hořečnato-vápenatým. Starosta dal na jeho testování v přepočtu šest milionů korun. Doufá, že jeho rozprašování jednomu z nejznečištěnějších měst Evropy uleví.

Olympijský stadion v Londýně
Zdroj: ČT24

Garrett Emmerson, operační důstojník londýnské dopravy:

„Rozstřikujeme látku, která snadno pohlcuje a udrží vzdušnou vlhkost. Přitahuje ji na zem a na ni se pak přilepí částice, jež pocházejí ze stavenišť, dieslových motorů nebo brzd automobilů. Tyto částice zůstanou na zemi a nerozvíří je další projíždějící auta. Nemohou se tak dostat lidem do plic, jak se to děje dnes. Určitě to přinese měřitelné zlepšení kvality ovzduší.“

Londýn zatím nesplňuje normu EU na všech místech

Testování probíhá na patnácti místech v Londýně. Čas na vylepšení tohoto systému ještě je. Pokud by se neosvědčil, bude mít město velký problém. Olympijský oheň se tu rozhoří už za čtyři měsíce. „Evropská unie zavedla velmi přísné limity prachu a polétavých částic pro všechna evropská města. Londýn není výjimkou a musí nařízení splnit. Kvalita ovzduší je dnes ve městě dobrá, na některých místech ale máme stále problémy a normu překračujeme. Jde o hlavní ulice v centru Londýna a okolí několika velkých staveb,“ podotkl Emmerson.

Podle autorů projektu prach a nečistoty spadnou na zem, odkud už nebudou moci znovu vzlétnout do vzduchu. Z povrchu je pak mají odstranit čisticí vozy nebo déšť. Dopad na přírodu tím, že se roztok dostane do řek, má být minimální. Podle odborníků se dá srovnat se zimním solením ulic. „Oslovila nás agentura na ochranu životního prostředí. Rádi jsme se experimentu zúčastnili, když může pomoci městu a životnímu prostředí. Prostředek nasazujeme asi jednou za dva týdny, když jsou příhodné podmínky, tedy sucho,“ prohlásil Seamus Meagher, ředitel úklidové firmy.

Lepidlo proti znečištění (zdroj: ČT24)

Podle kritiků neřeší sprej to nejdůležitější: problém malých částic

Úklidové firmy tvrdí, že test dopadl skvěle. Podle nich je zlepšení kvality ovzduší dokonce vidět. Lidé v okolí míst, kde lepidlo zkoušeli, říkají, že dnes mají méně dýchacích obtíží. Na druhou stranu má projekt i hodně kritiků z nejrůznějších ekologických organizací. „K tomuto způsobu boje s prachem jsme poněkud skeptičtí. Za prvé to řeší problém jen na několika málo místech, zatímco znečištění vzduchu je problém celého Londýna. Za druhé to vůbec nepůsobí na velmi jemné částice, které ale nejvíc ze všech ovlivňují lidské zdraví. A navíc ani na těch nejznečištěnějších místech tato metoda sama o sobě nestačí, aby kvalita vzduchu odpovídala evropským limitům,“ poznamenal právník Alan Andrews.

Podle ochránců životního prostředí je správným řešením zakázat autům vjezd do centra nebo ho draze zpoplatnit. Vysoké pokuty by podle nich snížily prašnost i na stavbách. To ale město zatím zavrhlo. Podle studie tato metoda účinně snižuje množství prachu minimálně o deset procent, a proto ji Londýn velmi brzy zavede i na dalších znečištěných místech.