Voják den před masakrem viděl, jak nálož utrhla kamarádovi nohu

Seattle - Americký voják, který v neděli zavraždil 16 afghánských civilistů, převážně žen a dětí, může být americkými úřady obviněn až za několik týdnů. Prohlásil to jeho obhájce John Henry Browne, prominentní právník ze Seattlu, který v minulosti obhajoval sériového vraha Teda Bundyho. Američan prý vzhledem ke zraněním, která utrpěl při předchozích misích, neměl v Afghánistánu co dělat. Den před spácháním činu byl prý voják svědkem toho, jak jeho kamarád přišel o nohu při výbuchu nálože. Voják nyní míří z Kuvajtu na základnu v americkém Kansasu.

„Utrhlo mu to nohu a můj klient stál přímo vedle něj,“ prohlásil obhájce Browne ke zranění kolegy vraždícího vojáka, které prý těžce zasáhlo celou posádku základny.
   
Browne popsal podezřelého jako příkladného vojáka, který vstoupil do armády bezprostředně po teroristických útocích z 11. září 2001. Podezřelý i jeho rodina však prý byli toho názoru, že Irákem jeho činnost v armádě má skončit. Během své irácké mise utrpěl totiž zmíněný voják poranění hlavy, když jeho vozidlo najelo na nálož nastraženou u silnice.

V důsledku dalšího bojového zranění mu údajně musela být chirurgicky odstraněna část dolní končetiny. Voják a celá jeho brigáda původně dostali informaci, že do Afghánistánu nebudou muset odjet, řekl Browne, který hovořil telefonicky se svým klientem a osobně s jeho
manželkou a dalšími členy rodiny. Popsal vojáka jako člověka mírné povahy, který neprojevoval žádnou nenávist vůči muslimům.
   
Browne, kterého si za obhájce vybral sám voják, potvrdil, že se podezřelý nyní nachází na vojenské základně v Kuvajtu, kam byl přepraven ve středu. Americkými úřady může být obviněn až za několik týdnů, konstatoval Browne.

Policie v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

Americké ministerstvo obrany neuvedlo jméno podezřelého a podle mluvčího armády tak neučiní, dokud nebudou vznesena obvinění. Není také jasné, kde bude souzen. Zatím je podle agentury Reuters známo, že se jedná o osmatřicetiletého ženatého otce dvou dětí ve věku tři a čtyři roky. Pochází ze základny Lewis-McChord ve státě Washington, sloužil třikrát v Iráku a do Afghánistánu byl vyslán v prosinci.
   
Obhájce vyvrátil, že by měl podezřelý manželské problémy, jak dříve naznačily některé zdroje. Podplukovník Gary Dangerfield, mluvčí základny Lewis-McChord, případ odmítl komentovat.