3D tiskárny jako medicínský průlom – tisknou i kusy končetin

San Francisco – Jako zásadní objev pro možnosti moderní medicíny se stále častěji vyjevuje technologie 3D tisku. Aktuální příklad ze Spojených států ukazuje, že s jeho pomocí může být pacientovi po amputaci končetiny vyrobena protéza na míru, která zcela kopíruje podobu lidské nohy a představuje „potah“ pro vlastní konstrukci.

Příkladem může být příběh jednapadesátiletého Američana Dennise Weikela, který přišel o nohu při nehodě před pětatřiceti lety. „Dřív jsem nosil pořád dlouhé kalhoty, abych tu věc zakryl. Prostě aby se mě nikdo na nic neptal. Nechtěl jsem o tom s nikým mluvit. Skrýval jsem tuhle část svého já,“ říká s tím, že až protéza vytištěná na 3D tiskárně mu umožnila pohodlný návrat do plnohodnotného života.

Náhradní nohu mu pomocí moderní technologie vyrobila sanfranciská společnost Bespoke Innovations, kde se s 3D tiskem zaměřují speciálně na protetické prvky. Jejich vytištěné výrobky slouží jako potah na skutečnou protézu. Pokud chybí jedna párová končetina, potah se tvaruje podle zdravé, aby byl výsledek symetrický. „S klienty pracujeme po celou dobu, vtahujeme je do děje hned,“ říká zakladatel firmy a designér Scotty Summit.

Místo skládání dílů jde vytisknout celek

„Nejdřív musíme naskenovat části jejich těla. Pak je máme digitalizované v počítači – a pak společně tvoříme. Snažíme se lidem vyhovět v jejich estetických nárocích, protože každý má jiný vkus. Nezáleží jen na přesném tvaru, ale také na představě člověka: co by chtěl, nebo nechtěl nosit na těle,“ dodává Summit, který dříve přednášel strojírenský design na Univerzitě Carnegie Mellon.

Podle Summita 3D tiskárny naučí člověka přemýšlet v úplně jiném časovém rozměru. „Místo toho, abyste složitě skládali jednotlivé části dohromady, můžete si celý objekt vytisknout najednou. A nejen to, technologie dokáže vytvářet i velice specifické věci - třeba jako jsou části lidského těla. Právě protézy nohou jsou pro nás teď priorita.“

Když v San Francisku nohu důkladně naskenují, pošlou snímky do tiskárny v Jižní Karolíně. Když stroj dostane předobraz a náplň, jíž většinou představuje práškový plast, může začít s tiskem. Vysoce výkonné lasery uvnitř tiskárny rychle vytvoří předmět na míru.

Protézy na míru (zdroj: ČT24)