Zemi za rok těsně mine padesátimetrový asteroid

Paříž - Obyvatelé Země opět jen o fous mine přírodní katastrofa. Malý asteroid, který letos v únoru v relativně malé vzdálenosti minul Zemi, se totiž za rok vrátí a proletí ještě mnohem blíže povrchu planety. Podle astronomů se 15. února 2013 přiblíží na 24 tisíc kilometrů. Bude tak k Zemi blíž než některé vesmírné družice. O výpočtu vědců informuje na své internetové stránce Evropská vesmírná agentura (ESA).

Malý asteroid o průměru zhruba 50 metrů zpozorovali amatérští astronomové z observatoře ve Španělsku letos až ve chvíli, kdy 22. února minul Zemi.

Vesmírný objekt pojmenovaný DA14 proletěl ve vzdálenosti sedmkrát větší, než je vzdálenost mezi Zemí a Měsícem.

Jaime Nomen, jeden z objevitelů asteroidu:

„Předběžný výpočet ukazuje, že dráha DA14 má hodně společného s oběžnou dráhou Země s periodou 366,24 dní - jen o jeden den navíc, než je náš pozemský rok, skáče přitom ven a zase dovnitř z dráhy Země, a to dvakrát ročně.“ 

Díky přesným výpočtům oběžné dráhy se podařilo zjistit, že asteroid se na dohled země vrátí skoro přesně po roce a proletí asi dvě desítky tisíc kilometrů nad povrchem. „To je bezpečná vzdálenost, pořád je to ale dost blízko na to, aby byl asteroid viditelný obyčejným dalekohledem,“ uvedl představitel ESA Detlef Koschny.

Asteroid minul Zemi
Zdroj: ČT24

Do budoucna není střet se Zemí vyloučen - jen pro tentokrát

Riziko, že by se asteroid střetl se Zemí, je vyloučeno. Vědci však budou sledovat jeho dráhu, aby dokázali předpovědět, jak se těleso bude chovat v budoucnu. „Budeme zvědaví na to, jak se změní oběžná dráha asteroidu po dalším blízkém průletu, abychom mohli vypočítat případné riziko budoucího střetu,“ dodal Koschny.

Telefonát Tomáše Přibyla (zdroj: ČT24)