Údajný válečný zločinec Nižňanský je po smrti

Bratislava - Údajný válečný zločinec Nižňanský, o jehož vydání z Německa žádalo Slovensko, zemřel. Nižňanský se za války prý podílel na vraždění civilistů. Jeho úmrtí dnes oznámila mluvčí krajského soudu v Banské Bystrici Nina Spurná. Soud proto odvolá zatykač, který na Nižňanského vydal. Nižňanského choť Edit uvedla, že její manžel zemřel už loni, den před Vánocemi v Mnichově. Slovenská justice se to ovšem dozvěděla teprve ve čtvrtek.

„Bylo nám prostřednictvím ministerstva vnitra oznámeno, že (Nižňanský) zemřel,“ řekla Spurná. Muž v roce 1996 získal německé občanství, v Německu žil už dlouho předtím. V emigraci pracoval pro americkou tajnou službu a v Rádiu Svobodná Evropa. Nižňanský byl v roce 1962 v bývalém Československu odsouzen za vraždění civilistů za druhé světové války k trestu smrti. Masakrů v obcích Ostrý Grúň, Kľak, Prochoť, Kšinná či Lubina se podle soudu dopustil jako velitel protipartyzánské jednotky Edelweiss.

V roce 2006 slovenský soud rozsudek formálně změnil na doživotí, protože v zemi byl po pádu komunismu trest smrti zakázán.

Ladislav Nižňanský
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Slovenská justice čelila v minulém roce kritice médií za to, že ani po čtyřech letech od právoplatnosti nového rozsudku se nesnažila o vydání tehdy čtyřiadevadesátiletého Nižňanského do země.

Banskobystrický soud svou zdrženlivost v případu odůvodňoval vysokým věkem odsouzeného a tím, že německá justice muže obžaloby zprostila. Podle mnichovského soudu totiž mohl být proces v Československu zmanipulovaný. Slovenský soud nakonec zatykač vydal loni v listopadu.

Sám Nižňanský v minulosti vinu za masakr ve zmíněných obcích popíral, do komanda prý vstoupil z donucení po potlačení Slovenského národního povstání. Za údajný podíl na zavraždění obyvatel byl souzen i v Německu, ale vinu se nepodařilo dokázat. Mnichovský soud jej před šesti lety definitivně osvobodil. Přiklonil se k tvrzení obhajoby, že proces v Československu mohl být zmanipulovaný. „Byl vojákem, bojoval za armádu Slovenského státu, za povstaleckou armádu a bojoval i na druhé straně - bojoval i v Rusku, zažil leccos, ale věřím, protože jsem s ním prožila více než 50 let, že by se podobného masakru nedopustil,“ tvrdila Nižňanského choť.

Luděk Navara hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Podle dostupných informací se Nižňanský narodil v roce 1917 v okrese Čadca. Během válečného slovenského státu údajně bojoval na východní frontě proti Rudé armádě, ale během Slovenského národního povstání se připojil k partyzánům. Po potlačení povstání změnil Nižňanský stranu potřetí, když, údajně z donucení, přešel k nacistům.

Za Nižňanského velkou akci ve službách jeho nových pánů bylo považováno zadržení anglo-americké mise, která byla v roce 1944 vyslána na pomoc slovenskému povstání. Celá skupina byla převezena do koncentračního tábora Mauthausen a 24. ledna 1945 popravena. Za tuto akci prý dostal Nižňanský blahopřání od vrchního velitele SS Heinricha Himmlera.

Podle půl století starého verdiktu slovenského soudu byl Nižňanský velitelem slovenské části komanda Edelweiss, které po potlačení SNP likvidovalo zbylá ohniska partyzánského odporu a rovněž chytalo židovské uprchlíky. Nižňanský se údajně podílel na masakrech v obcích Ostrý Grúň a Kľak, při nichž bylo kvůli spolupráci s partyzány povražděno 146 civilistů. Byl rovněž viněn z toho, že v únoru 1945 dal rozkaz k popravě 18 ukrývajících se židovských civilistů v obci Kšinná, přičemž mnoho z obětí masakrů tvořily ženy a děti.

Po skončení války Nižňanského zatkla sovětská tajná policie. Brzy však byl propuštěn a v roce 1947 nebo 1948 uprchl přes Rakousko do Západního Německa.