V Mauritánii zatkli někdejšího šéfa libyjské rozvědky

Nuakšott - Mauritánská policie zadržela v noci na dnešek bývalého šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího. Libyjští představitelé zadržení Sanúsího potvrdili a zároveň podle agentury AFP požádali Mauritánii, aby někdejšího šéfa tajných služeb vydala. O jeho extradici hodlá usilovat také Francie. Na někdejšího předního představitele režimu Muammara Kaddáfího už loni vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC).

Mauritánská policie zatkla Sanúsího na letišti v Nuakšottu, kam bývalý šéf rozvědky přiletěl pravidelným letem z marocké Casablanky. Podle mauritánských úřadů přicestoval do Nuakšottu na falešný malijský pas.

Mluvčí libyjské Přechodné národní rady informaci o Sanúsího zadržení potvrdil. „Nejvyšší státní zastupitelství dnes prostřednictvím Interpolu poslalo Mauritánské vládě žádost o vydání (Sanúsího),“ uvedl. „Libyjská vláda je připravena přijmout Abdalláha Sanúsího a zajistit mu v Libyi spravedlivý proces,“ dodal.

O vydání bývalého šéfa libyjské rozvědky ale stojí i Francie. Sanúsí totiž je jedním z šesti lidí, kteří byli před 12 lety ve Francii v nepřítomnosti shledáni vinnými v souvislosti s pumovým útokem na let francouzské společnosti UTA na lince Brazzaville - Paříž. V roce 1989 při něm bylo zabito všech 171 lidí na palubě, včetně 54 Francouzů.

Sanúsí je jedním ze tří představitelů libyjského režimu, na které vydal ICC zatykač pro podezření ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s potlačováním loňského libyjského povstání. Druhým byl Sajf Islám Kaddáfí a třetím sám libyjský vůdce. Muammar Kaddáfí byl loni krátce po svém zadržení za dosud nevyjasněných okolností zabit. Jeho syna Sajfa Isláma se Tripolis zdráhá vydat do Haagu a chce ho postavit před libyjské soudy.