Zastřelil 16 nevinných Afghánců, teď ho čeká soud

New York – Od finančního poradce v Ohiu se dostal až do americké armády. Do té narukoval dobrovolně, zařazen byl do 2. pěchotní divize. Americký seržant Robert Bales absolvoval výcvik na ostřelovače a prošel nejprudšími boji v Iráku. Za svoji odvahu si vysloužil chválu svých nadřízených a několik vyznamenání. Teď se ale přiznal k povraždění civilistů v Afghánistánu. Ve svém osobním životě prý čelí řadě problémů a podle svědectví večer před svým krvavým řáděním popíjel.

Balesův život zásadně ovlivnily teroristické útoky na USA v září 2001. Právě po nich totiž opustil své původní zaměstnání, tedy kariéru finančního poradce. Jako sedmadvacetiletý dobrovolně narukoval do armády, kde přišel i ke dvěma zraněním. „V srdci, duši i mysli cítil potřebu udělat něco víc. Proto šel do armády. Pomáhat lidem,“ říká o Balesovi jeho kamarád ze střední školy Steve Berling.

Také kapitán Chris Alexander, který mu velel v Iráku, na něj pěje ódy. „Bales je jedním z nejlepších vojáků, se kterými jsem kdy sloužil,“ říká. I sousedé ho popisují jako milujícího manžela a otce. I přesto měl ale Bales prý v soukromém životě problémy. V roce 2002 to došlo až tak daleko, že byl obviněn z napadení a musel absolvovat kurz sebeovládání. O šest let později naboural se svým autem do stromu a od nehody utekl, podle svědků byl tehdy opilý. Jeho rodina se prý navíc potýkala s finančními problémy a nezvládala splácet hypotéku na dům.

Americký voják
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Bales se přiznal, že dne 11. března před úsvitem opustil americkou základnu v okrese Pandžvaj na jihu Afghánistánu a ve třech domech postřílel 16 civilních obyvatel. Mezi jeho oběťmi bylo i devět dětí a tři ženy. Některá těla se pokusil spálit. Voják je v současnosti ve vojenské věznici Fort Leavenworth ve státě Kansas, kde má svou vlastní celu. Jeho žena a dvě děti se přestěhovaly na vojenskou základnu, aby unikly dotěrným médiím.

Rodina osmatřicetiletého vojáka se po jeho návratu z Iráku stále upínala k naději, že Bales má po třech misích nasazení v boji za sebou a armáda ho příště pošle do Německa nebo na Havaj. Otec dvou dětí místo toho loni v prosinci odjel do Afghánistánu, což ho podle záznamů jeho ženy velmi rozčílilo. Do země zmítané mnohaletým konfliktem ho vyslali loni v prosinci a 1. února byl přidělen ke smíšeným americko-afghánským silám, které pomáhají zajišťovat bezpečnost na afghánském venkově.

Právě zde se dopustil nepochopitelné krvavé msty. „V jedné místnosti leželi čtyři, v další dva a v poslední zase čtyři mrtví,“ popisuje následky Balesova běsnění Abdul Samad, příbuzný zabitých Afghánců, který našel jejich těla.

Nejmenovaný představitel americké armády prozradil listu The New York Times, že Bales večer před masakrem popíjel na základně Camp Belambay alkohol. „Když se to všechno sečte, je to kombinace stresu, alkoholu a dramatických událostí. Prostě ztratil nervy,“ uvedl.

Soud ve Spojených státech by se měl konat do týdne. Zatím ho drží ve vojenském vězení Fort Leavenworth ve státě Kansas. Soudit ho tak budou podle amerického práva, a nikoli podle afghánského v Kábulu, jak žádají příbuzní obětí, prezident Hamíd Karzáí i Taliban. Podle nejmenovaného činitele americké armády citovaného agenturou AP by k americkému soudu mohli být dopraveni i očití svědkové, kteří byli zběsilému vraždění v afghánské provincii Kandahár přítomni. V Afghánistánu byl seržant Robert Bales na své čtvrté zahraniční misi.

Obhájce Roberta Balese John Henry Browne:

„Mluví se o trestu smrti, což je v této situaci podle mě pochopitelné. V tuto chvíli to určitě není smeteno ze stolu.“

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)