Do roku 2018 by mělo být Rusko připravené na protiraketový štít

Moskva – Podle dosluhujícího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva by mělo být Rusko do roku 2018 vyzbrojeno tak, aby mohlo odpovědět na hrozbu amerického protiraketového deštníku. Zároveň oznámil, že reforma ruských ozbrojených sil započatá v roce 2008, je u konce.

„V letech 2017 a 2018 Rusko musí mít k dispozici veškerou výzbroj, aby mohlo (na americký protiraketový štít) zareagovat,“ prohlásil Medvěděv. „Nezavíráme dveře pro jednání, ale skutečně se musíme připravovat ke změně situace,“ dodal. 

Moskva už dlouho vyjadřuje obavy z amerických plánů na výstavbu protiraketového štítu. Rusko kvůli tomu uvedlo do stavu vyšší bojové pohotovosti radiolokační stanice v Kaliningradě, posílilo ochranu strategických jaderných arzenálů, vyvíjí také obranné prostředky. 

Pokud tyto kroky nebudou dostatečné, chce Rusko na jihu a západě země rozmístit útočné systémy schopné přímo zasáhnout prvky evropské protiraketové obrany NATO. 

A podle Medvěděva je ruská armáda v dobré kondici, výrazně se totiž modernizovala, je tak prý schopna zareagovat na potenciální ohrožení země. Za poslední tři roky ozbrojené síly obdržely nové typy zbraní, intenzita bojové přípravy se zvýšila trojnásobně.