Ukrajinští poslanci přijali usnesení o velezradě Tymošenkové

Kyjev - Ukrajinský parlament přijal usnesení o možné velezradě expremiérky Julije Tymošenkové. Podezření vznesla zvláštní komise kontrolovaná poslanci vládní Strany regionů. Vztahuje se ke kauze údajně nevýhodného kontraktu o dodávkách zemního plynu z Ruska. Tymošenková si kvůli tomu už odpykává sedmiletý trest vězení, který jí ukrajinský soud udělil za překročení úředních pravomocí.

Ukrajinský parlament dnes vzal na vědomí zprávu zvláštní poslanecké komise, která se zabývala vyšetřováním „plynové kauzy“ bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Podle závěrů zprávy jednání Tymošenkové „vykazovalo příznaky velezrady“. Zprávu parlamentní komise schválil parlament většinou 266 ze 450 poslanců.

Tymošenková v roce 2009 ve funkci předsedkyně ukrajinské vlády podepsala smlouvu s ruským plynárenským monopolem Gazprom o dodávkách ruského zemního plynu. Rok po pádu její vlády zahájil nový režim prezidenta Viktora Janukovyče vyšetřování, které vyústilo v obvinění Tymošenkové z překročení úředních pravomocí a rozsudek sedmi let vězení. Trest si expremiérka odpykává v Charkově.