Hrdina z balónu zachránil pět životů, sám zemřel

Georgia - Amerika obdivuje statečnost a pevné nervy pilota horkovzdušného balonu. Díky těmto vlastnostem zachránil pětici parašutistů, sám ale v bouři zahynul. Ed Ristaino rychle zareagoval na nečekanou změnu počasí a donutil ostatní kolegy seskočit. Dramatické okamžiky v oblacích zachytily kamery na jejich přilbách.

Pětice zkušených parašutistů stoupá balonem k obloze. Už ve dvanácti stech metrech je ale pilot Ed Ristaino nečekaně nutí skočit. Na nebi se stahovala mračna a pilot věděl, že legrace skončila. „Několikrát zopakoval, že máme být šťastní, že odtamtud zmizíme,“ řekla parašutistka Jessica Wesnofskeová. „Až potom, co se nám otevřely padáky, jsme si uvědomili, jak blízko té bouři jsme. Začalo to s námi házet,“ dodala. 

Parašutistům se podařilo přistát. Pilot Ristaino, který padák neměl, se pokusil sletět níž. Zachytil ho ale silný proud větru a vtáhl ho do bouřkových mraků. Stoupavý proud ho vynesl do výšky 18 000 stop (5 500 metrů). V té se balón zhroutil, začal se točit a zamotala se mu lana. 

Ed Ristaino byl ve světě parašutistů a pilotů balonů známou postavou. Létání se věnoval několik desetiletí a skoků padákem měl za sebou nepočítaně. „Kdyby byla možnost, jak se z toho dostat, Ed by to dokázal,“ řekla Wesnofskeová. Balón s pilotem dopadl do lesnaté oblasti. Záchranáři ho našli až o tři dny později, když trosky zahlédl pilot vrtulníku. 63letý Ed Ristaino neměl šanci pád přežít.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)