Messi vysílá z trávníku kódy syrské opozici

Damašek – Syrská prorežimní televize Addúnija přišla s reportáží, podle které fotbalista Barcelony Lionel Messi na hřišti vysílá tajné vzkazy syrské opozici. Stalo se to prý při prosincovém utkání s Realem Madrid. Messi pobíhal po trávníku a tím údajně naznačoval, kudy proudí do Sýrie z Libanonu zbraně. V zemi se mezitím dál bojuje.

Se skoro až bizarní konspirační teorií přišla syrská televize. Messi a další hráči z barcelonského týmu prý při zápasu představovali pašeráky a míč zase zásilku zbraní, která do Sýrie putovala z Libanonu. Syrská televize promítla na hřiště mapu Sýrie. Podle toho, jak hráč pobíhal s míčem, se prý do Sýrie pašují zbraně. 

„Nejdřív vidíme, jak se zbraně dostávají z Libanonu,“ komentoval moderátor Addúnije moment, kdy jeden fotbalista přihrál míč spoluhráčovi. „Poté (pašeráci) pokračují do Homsu a dávají zbraně dalším teroristům v Abú Kamálu,“ řekl s odkazem na povstalecké bašty. Messiho poslední střela pak znamená úspěšné předání zásilky na určená místa ve východní Sýrii.

V zemi se mezitím dál bojuje. V Sýrii dnes přišlo o život 62 lidí. Nejméně 35 civilistů zahynulo při vojenských operacích v městech Hamá, Homs, Idlib a Dará. Mezi mrtvými je i 18 vojáků.

Syrská armáda dnes z tanků ostřelovala město Hamá, v němž se bojuje už několik dní. Ze severních čtvrtí hlásí obyvatelé další mrtvé, zraněné i materiální škody. V noci také vojáci vypálili několik raket k libanonské hranici. Dvě z nich dopadly do Libanonu a vyvolaly paniku mezi vesničany.

Před čtrnácti dny bylo kolem Hamá rozmístěno 70 tanků. Noční ostřelování syrsko-libanonské hranice má pravděpodobně odradit Syřany od útěků do Libanonu. Vláda už nechala hranici zaminovat. Hranice je dlouhá 300 kilometrů a z velké části ji na syrské straně tvoří povstalecká provincie Homs. O její stejnojmenné středisko se v únoru svedly těžké boje a armáda má nyní asi 70 procent města pod kontrolou. Další boje jsou hlášeny také z jižní provincie Dará a z Idlibu na severu.

Rozhovor se Šadím Shanaáhem (zdroj: ČT24)

SNC kritizuje OSN

Hlavní syrská opoziční skupina Syrská národní rada (SNC) dnes kritizovala Radu bezpečnosti OSN za to, že se podílí na prodlužování syrské krize. Rada se ve středu dohodla v podobě prohlášení na podpoře mírové mise Kofiho Annana a tentokrát nebyli proti ani tradiční spojenci Damašku Rusko a Čína. Annan vypracoval mírový plán, který předpokládá zastavení bojů pravidelně každý den, což umožní poskytnout civilistům humanitární pomoc, uzavření příměří a zahájení dialogu mezi vládou a opozicí.

Člen výkonného vedení SNC Samír Našár řekl, že podobná prohlášení přijímaná v době, kdy pokračuje zabíjení, umožňují prezidentovi Bašárovi Asadovi „pokračovat v ničivé politice, jejímž cílem je rozdrtit revoluci“. „Doufali jsme, že Rada bezpečnosti promluví k režimu jedním hlasem, nikoli prostřednictvím prohlášení, ale odstrašující a rozhodnou rezolucí, která přinutí Asadovy jednotky přestat vraždit a masakrovat Syřany,“ řekl Našár. Dal jasně najevo, že rada musí použít svou pravomoc k zastavení násilí. Ujistil také, že pro opozici žádný kompromis s Asadem nepřipadá v úvahu.