Selhaly u střelce z Toulouse zpravodajské služby?

Paříž – Kolem případu střelce Mohammeda Meraha se objevuje mnoho kritických otázek. Proč proti němu francouzské zpravodajské služby nezasáhly dřív, když ho sledovaly už od roku 2011? Nedalo se vraždám tří francouzských vojáků, dalšího dospělého a tří dětí před židovskou školou v Toulouse zabránit? Vláda nicméně za svým postupem stojí, úřady prý nemohly zasáhnout dřív, než začal Merah řádit. Merah byl přitom na černé listině i ve Spojených státech. Policie zatím prověřuje, jestli Merah nebyl pod vlivem svého bratra, který se hlásí k radikálnímu islámu. Z úřadu francouzského prezidenta rovněž zaznělo, že mladík neplánoval zabití dětí a že šlo o shodu okolností. Dnes se také objevila informace, že Merahovo tělo bylo doslova „prostřílené kulkami“, což popírá původní zprávy, že utrpěl jen jeden zásah do hlavy.

„Neexistovalo žádné odůvodnění, které by dovolovalo zatknout Mohammeda Meraha dříve, než přešel k činu,“ prohlásil premiér François Fillon. „Bez rozhodnutí justice nemáme právo v naší zemi trvale sledovat někoho, kdo nespáchal žádný trestný čin. Žijeme v právním státě,“ upozornil premiér. I tak ale Fillon nechá prověřit, zda služby postupovaly tak, jak měly. 

Merah totiž do doby, než začal vraždit, vůbec nebyl žádný svatoušek, několikrát byl ve vězení. Odsouzen byl celkem 15krát, jednou dokonce za loupežné přepadení. Před dvěma lety třeba na ulici mával mečem a vykřikoval „Jsem s al-Káidou!“. Dvakrát také odcestoval na podezřelé cesty do Afghánistánu a Pákistánu. To všechno jsou věci, které rozhodně měly zpravodajské služby zajímat, míní francouzský tisk. 

Roland Jacquard, bezpečnostní expert:

„Ukrýval se ve vaně, která, jak je známo, chrání před kulkami i výbuchy. To dokazuje, že to nebyl jen atypický mladík, ale taky profesionální terorista.“

Zpravodajské služby ho nicméně začaly sledovat až v roce 2011, poté, co se vrátil z Afghánistánu a Pákistánu. Tehdy ho začaly prověřovat kvůli podezření, že se hlásí k radikálnímu islámu. Úřady ho dokonce povolaly, aby své cesty vysvětlil. Zpravodajcům ale Merah namluvil, že byl pouze na dovolené jako turista. 

Francouzské úřady navíc potvrdily, že Merahovo jméno bylo několik let na americkém seznamu osob spojovaných s terorismem, které nesmějí létat v amerických letadlech. 

Otevřená navíc zůstává i otázka, zda skutečně Merah jednal sám, jak tvrdí francouzští žalobci. Objevují se dotazy, jak si mohl sám třiadvacetiletý drobný kriminálník z Toulouse opatřit peníze na rozsáhlý zbrojní arzenál nebo na vozidla použitá při útocích. A začaly se objevovat zprávy, že možná byl v kontaktu s širší škálou radikálních jednotlivců. Pařížský žalobce François Molins nicméně tvrdí, že Merah byl osamělým hráčem, že se radikalizoval svým vlastním způsobem. Včera se k jeho činům nicméně přihlásila radikální skupina Vojáci kalifátu.

Merah měl prý v merku dalšího vojáka 

Vyšetřovatelé se nově domnívají, že roli „myslitele“ v tomto tragickém případu mohl hrát Mohammedův starší bratr, který se hlásí k radikálnímu islámu. Sedmadvacetiletý Abdelkader Merah byl zatčen ve středu. Tvrdí, že o vraždách plánovaných jeho bratrem nic nevěděl, ale podle zdrojů serveru týdeníku Le Point řekl před policisty, že je hrdý na to, jak jeho mladší
bratr zemřel, že ničeho z toho nelituje a že schvaluje Mohammedův čin.

Marine Le Penová, předsedkyně Národní fronty:

„Podle mě se v naší zemi riziko fundamentalismu podceňovalo. Politicko-náboženské skupiny jsou na vzestupu kvůli jisté laxnosti.“

Polemiku kolem případu dnes obohatil poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho pro zpravodajské služby, který řekl, že střelec neplánoval zabití židovských dětí a rabína. Zastřelil je prý u jejich školy až poté, co nenašel původní cíl, kterým měl být další francouzský voják, tvrdí poradce Ange Mancini.

Merah byl prý doslova prostřílen kulkami

Server deníku Le Parisien dnes s odvoláním na pitvu Meraha uvedl, že mladík byl zasažen nejméně 20 kulkami, většinou na rukou a na nohou, když stál zády k policistům. Přes tyto četné zásahy utekl na balkon. Poté ho zasáhly dvě smrtelné střely, jedna do levé části čela, druhá prošla břišní dutinou, přičemž kulka vešla levým bokem a vyšla pravým. Dosavadní zprávy přitom hovořily o jednom zásahu policejního odstřelovače do hlavy násilníka.

Toulouse se vzpamatovává z šoku

Zláštní komando v Toulouse vystřídaly televizní štáby. Všichni chtějí vidět dům, kde bydlel střelec z Toulouse. „Nebyl sám, musel kolem sebe mít lidi, kteří mu byli nakloněni,“ prohlásil jeden ze sousedů. Do sousedních domů už se vrací život, činžák hrůzy je ovšem stále prázdný. Policie tam hledá další stopy. Podle mnohých obyvatel Toulouse je jen otázkou času, kdy se zase objeví nějaký další šílený střelec.