Merahův bratr pomáhal vrahovi z Toulouse při krádeži skútru

Paříž - Starší bratr Mohammeda Meraha Abdelkader se bude před soudcem zpovídat z možného vlivu na útoky v Toulouse a Montaubanu. Dnes byl i s přítelkyní převezen do vazby v Paříži, na niž dohlíží protiteroristická policejní jednotka. Policie už zjistila, že byl Abdelkader přítomen při krádeži skútru použitého při vraždách na jihu Francie. Abdelkader rovněž prohlásil, že je na činy svého bratra hrdý. Hlásí se k radikálnímu islámu a policie údajně ve středu našla v jeho autě výbušniny. Bezpečnostní služby už Abdelkaderovo jméno znaly dřív. V roce 2007 totiž pomáhal pašovat džihádské bojovníky do Iráku. Matku policie po výslechu propustila.

Policie převezla devětadvacetiletého Abdelkadera Meraha i s přítelkyní do vazby v Paříži, na niž dohlíží protiteroristická policejní jednotka. Ve vazbě, která na ně byla uvalena v úterý ráno, mohou zůstat do nedělního rána, protože ve Francii může být vazba prodloužena na 96 hodin v případech spojených s terorismem. 
   
Převoz do zařízení protiteroristického oddělení SDAT na pařížském předměstí Levallois-Perret byl nutný, pokud by někdo z nich měl předstoupit před soudce, protože je to právě pařížský soud, který od pondělního rána vede vyšetřování případu.

Michel Crespin, policejní mluvčí:

„Už od začátku případ převzal pařížský soudce. Bratr Mohammeda i s jeho ženou byli transportováni a budou předvoláni před pařížský soud. Buď půjdou do vězení, nebo budou propuštěni.“

Případem se dnes zabývají i účastníci schůzky, kterou na 11:30 svolal prezident Nicolas Sarkozy a účastní se jí i premiér, několik členů vlády a vysocí policejní představitelé. Na programu jsou otázky bezpečnosti, ale také výkonnost policie v souvislosti s vyšetřováním sedminásobné vraždy.

Mohammed Merah
Zdroj: ČT24

Už během vazby v Toulouse podle policie Abdelkader Merah vypověděl, že byl přítomen krádeži skútru, na němž Mohamed Merah dojel na místa svých činů v Toulouse a nedalekém Montaubanu. Skútr o objemu 500 kubických centimetrů typu T-MAX značky Yamaha byl ukraden 6. března v oblasti Toulouse, tedy jen pět dní před první vraždou.

Třiadvacetiletý Mohamed Merah byl sám, když od 11. do 19. března postupně zabil sedm lidí včetně tří židovských dětí, rabína a tří vojáků v útocích, které šokovaly celou Francii. Meraha zastřelila speciální jednotka po dvoudenním obléhání jeho bytu v Toulouse ve čtvrtek před polednem.

Kdo Meraha financoval, zůstává otázkou
   
Vyšetřovatelé se ale snaží zjistit, kdo mohl logisticky pomáhat tomuto mladému muži, který se sám označil za mudžáhida ve službách al-Káidy. Už nyní je jasné, že žil nad své poměry, a nejasný zůstává také původ početného arzenálu, který policie našla v jeho bytě. Francouzsk  policie také již uveřejnila záběry z Merahova bytu, v němž se před policií skoro dva dny ukrýval a kde ho sniper zasáhl, když se pokoušel uniknout.

Do vazby byla vzata i Merahova matka Zoulika Aziriová, která ale byla ještě v pátek pozdě v noci propuštěna. „Neumím si představit, že by tato matka mohla vědět, co Mohammed plánoval, o vraždách, které připravoval, natož aby mu pomáhala. To je pro mě nemyslitelné,“ prohlásil Merahův právník Christian Etelin.