Pozdě ale přece. Do Kanady připlula japonská „loď duchů“

Ottawa - Kanadská pobřežní stráž objevila u pobřeží japonskou loď duchů. Patnáctimetrová rybářská loď pochází z ostrova Hokkaidó. Na volné moře ji loni v březnu odnesla vlna tsunami. Na palubě nikdo není. Pracovníci záchranného koordinačního střediska ze západokanadské Britské Kolumbie loď spatřili v oceánu. Vypadá prý stabilně, i když je zrezivělá.

Po devítistupňovém zemětřesení bylo na moře vyplaveno množství odpadu, automobilů, domů a také lodí. Na rybářskou loď u břehů Britské Kolumbie upozornila kanadská letecká námořní hlídka. Teď je loď necelých 200 kilometrů od souostroví Haida Gwaii ležícího západně od Britské Kolumbie. Podle hlídky je loď prázdná a na moři je zřejmě od zemětřesení, které udeřilo loni 11. března.
   
Japonská pobřežní hlídka, která dostala od Kanaďanů zprávu v pátek, už identifikovala majitele. Loď sloužila k lovu olihní a v době tsunami byla zakotvená na pobřeží prefektury Aomori.

Japonské zemětřesení a tsunami
Zdroj: Dai Kurokawa/Isifa/IPA

Dle kanadského ministerstva obrany je plavidlo překážkou pro lodě v Tichém oceánu. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že z něj vytékají životnímu prostředí nebezpečné látky.