Chavéz dorazil na Kubu, má za sebou první část léčby

Havana - Venezuelský prezident Hugo Chávez v sobotu pozdě večer (místního času) přiletěl na Kubu k dalšímu ozařování v rámci léčby rakoviny. Jak uvedl v telefonátu venezuelské státní televizi, podrobil se prvnímu ozařování hned po příletu. V Havaně stráví několik dní a měly by mu být vytaženy poslední stehy po operaci, kterou prodělal před čtyřmi týdny. Tehdy mu kubánští lékaři vyoperovali druhý rakovinový nádor ve stejném místě v pánevní oblasti, odkud mu byl odstraněn i první v polovině roku 2011.

Chávez se vrátil na Kubu v předvečer příletu papeže Benedikta XVI. do Havany. Některá latinskoamerická média podle agentury APA v dané souvislosti spekulují o možném setkání socialistického vůdce Venezuely s papežem. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi však podobné zprávy obratem odmítl, informovala rakouská náboženská agentura Kathpress.

Podle zasvěceného zdroje agentury Reuters naproti tomu papež souhlasil se schůzkou s Chávezem. Ta má být ale přísně soukromá, bez mediálního krytí a bez přítomnosti dalších osob. V poselství, které odvysílaly televize i rozhlas před odletem, označil Chávez ozařování za doplněk operace, kterou podstoupil 26. února.

„Terapie související s operací, kterou jsem prodělal, bude trvat čtyři nebo pět týdnů a uskuteční se na stejném místě, kde mi byla diagnostikována rakovina,“ řekl Hugo Chávez, který byl předtím léčen ve středisku lékařských a chirurgických výzkumů v Havaně. Ozařován prý ale bude postupně.

Sedmapadesátiletému Chávezovi, který nikdy nezveřejnil, jakým typem rakoviny trpí, byl 26. února v Havaně vyoperován druhý rakovinový nádor ve stejném místě v pánevní oblasti, odkud mu byl odstraněn i první v polovině roku 2011. Chávez chce v říjnu usilovat o znovuzvolení do nejvyšší funkce a řekl, že nemoc nezkříží jeho politické cíle. Svůj projev v televizi ukončil slovy: „Odjíždím, abych mohl pokračovat v tomto boji, v boji o život.“ O druhu nebo vážnosti jeho rakoviny však není mnoho známo.