Petrohrad hlásí STOP propagaci homosexuality, gay aktivisté protestují

Petrohrad - V ruském Petrohradu vstupuje v platnost zákon zakazující propagování homosexuality a pedofilie. Ruští gay aktivisté tak mají utrum s pořádáním veřejných akcí. Zákon totiž dává úředníkům volnou ruku zasáhnout. Ruští gayové protestují i proti tomu, že je zákon háže do jednoho pytle právě s pedofily. Stejná úprava platí už ve třech dalších ruských regionech.

Alexej Kiseljov už šestým rokem bojuje za práva gayů v Rusku a právě na vlastní kůži otestoval sílu nového zákona o zákazu propagace homosexuality, který koncem února začal platit v Kostromské oblasti. Považuje ho za diskriminační. „Nemyslím si, že na mě ten zákon můžete uplatnit. Já žádnou propagandu nedělám, jen informuji,“ prohlásil aktivista. 

I Hitler prý měl svobodu slova

Strážci pořádku Alexeje odvedli na policejní stanici, stejně jako jeho dva kolegy, kteří přijeli protestovat s ním. Autoři zákona, na jehož základě policie zasáhla, si podle svých slov dělají starosti o veřejnou morálku a tradiční model rodiny. „Bohužel se z nějakého důvodu stává módním být jiným, než jsou všichni ostatní,“ podotkla předsedkyně výboru pro zdraví, práci a sociální věci Taťjana Těležkinová. Pokud se prý nepostaví prostopášnosti jasné meze, může to mít pro společnost katastrofální následky. „Hitler měl ve své době také svobodu slova. A víme, k čemu to vedlo,“ poznamenala Těležkinová. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Gaye pohoršuje, že je zákon strká už ve svém názvu do jednoho pytle s pedofily, především jim ale vadí, že dává úředníkům volnou ruku k potírání jejich veřejných akcí. I proto zahájili v Kostromě soudní tažení za jeho zrušení. „Musíme tu žalobu podat tady, abychom to případně mohli dovést až k Evropskému soudu, pokud nás ruské soudy odmítnou,“ sdělil další ruský aktivista Nikolaj Alexejev. 

Jeden spor s ruským státem už Alexejev u soudu ve Štrasburku vyhrál, když se ohradil proti opakovaným zákazům a rozhánění pochodů homosexuální hrdosti v Moskvě. Vysoudil odškodnění ve výši třicet tisíc eur. Zákazy ale pokračují. 

Protestní akcí v 300tisícové Kostromě boj gay aktivistů proti zákonům, které považují za diskriminační, nekončí. Příštím bojištěm se podle všeho stane pětimilionový Petrohrad, kde další takový zákon právě vstupuje v platnost.