Obama chce dál snižovat počty jaderných zbraní

Soul - Spojené státy mají stále více jaderných zbraní, než jejich obrana vyžaduje, a mohou tak dál omezovat jejich počty při zachování jejich odstrašujícího potenciálu. Řekl to na univerzitě v Soulu před dnešním summitem OSN o jaderné bezpečnosti americký prezident Barack Obama. Obama uvedl, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se chce o otázce jaderných zbraní bavit na květnové schůzce. S představiteli Ruska, Číny a dalších 52 států bude mít možnost jednat už dnes právě na summitu o jaderné bezpečnosti. Jeho výsledkem by mohly být například dohody o snižování zásob jaderného materiálu. Hlas ČR zde bude zastupovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Hlavními tématy dnešního summitu OSN bude jaderný terorismus a bezpečnost úložišť jaderného materiálu. Podle očekávání se ho však nezúčastní nikdo z KLDR ani Íránu, tedy zemí právě kritizovaných za jaderný program. Pchjongjang dokonce varoval, že pokud na summitu přijde řeč na „neexistující“ jaderný problém KLDR, bude to brát jako vyhlášení války.

Druhý globální summit o jaderné bezpečnosti se koná v době, kdy v regionu panuje značné napětí kvůli plánovanému vypuštění severokorejského satelitu, který je podle Soulu jen zástěrkou pro testy raket dlouhého doletu. K napětí v oblasti přispívá i nejistota kolem nástupce zemřelého severokorejského vůdce Kim Čong-ila, jeho nejmladšího a nevypočitatelného syna Kim Čong-una.

Díky prvnímu - washingtonskému - summitu, jenž se konal před dvěma lety, jsou skladiště štěpných látek lépe zabezpečena a šest států se zbavilo obohaceného uranu. Ambiciózní závazek, že se do čtyř let dostanou pod bezpečnou kontrolu všechny zásoby obohaceného uranu a plutonia, se ale nejspíš nepodaří splnit ani tentokrát.

K problému sporu s Íránem o jeho kontroverzní jaderný program Obama na univerzitě řekl, že je stále čas řešit tuto věc diplomaticky, stále více však tento čas dochází. Dodal, že o Íránu bude dnes mluvit s nejvyššími představiteli Ruska a Číny.

Na adresu Severní Koreje prezident prohlásil, že Pchjongjang svými vojenskými provokacemi dosáhne jen odsouzení ze strany mezinárodního společenství a ještě hlubší izolace. „Mějte odvahu usilovat o mír,“ vyzval Obama severokorejské vůdce.