Režisér Cameron se dotkl dna Mariánského příkopu

Honolulu (USA) - Hollywoodský režisér James Cameron dokončil dnes ve speciální ponorce jako první na světě sólový sestup na nejhlubší místo na planetě. Tvůrce filmu Titanic navštívil a krátce prozkoumal nejnižší oblast dna Mariánského příkopu, téměř 11 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu.

Hollywoodský režisér James Cameron se ponořil na nejhlubší místo světových moří, skoro 11 kilometrů pod hladinu. Jako první člověk po více než 50 letech se dostal na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu. Cameronova ponorka Deepsea Challenger sestoupila v Mariánském příkopu až na místo Challenger Deep. Dosáhla hloubky 10 898 metrů pod hladinou Tichého oceánu. Mariánský příkop je místem, kam sluneční paprsky rozhodně neproniknou. 

James Cameron, režisér a objevitel:

„Chci se tam dolů dostat, podívat se kolem sebe, natočit to 3D kamerami a přivézt záběry na hladinu. Podle mě je to poslední neprozkoumané místo na planetě.“

Cameron se ponořil pod hladinu v oblasti asi 320 kilometrů jihozápadně od ostrova Guam. Dna dosáhl po více než dvou hodinách. Po průzkumu a filmování dna se vynořil zpět na hladinu. Cesta nahoru mu trvala jen 70 minut. Cameron se u dna věnoval průzkumu, fotografování a filmování. Část zhruba dvouhodinového pobytu v hlubině Challenger ale věnoval i tomu, aby se jen rozhlédl po okolí. „Jen jsem tam seděl, díval se oknem ven a pozoroval tu pustou, bezútěšnou měsíční planinu,“ řekl na tiskové konferenci po návratu na hladinu.

Uvedl také, že se cítil velmi osaměle. „Je tam opravdový pocit izolace, kdy si uvědomíte, jak jste malincí tam dole v tom rozlehlém černém neprozkoumaném prostoru.“ Režisér také podotkl, že doufal, že na dně Mariánského příkopu uvidí nějakou neznámou hlubinnou příšeru. Nakonec ale nic takového nespatřil. Všiml si jen malých tvorů připomínajících krevety.

James Cameron, režisér a objevitel: „Dobrá zpráva je, že oficiálně máme ponorku s nejhlubším ponorem v současnosti na světě. Tou špatnou, že jsem dno ani neviděl a pětkrát mi selhal řídicí systém.“

Celou jeho odysseu natáčí National Geographic jako dokumentární seriál. Samotná cesta do hlubin pak má být k vidění i v kinosálech. Letos chtějí na dno Mariánského příkopu ještě tři expedice. Režisér svojí cestou bojuje proti nápadům, které z Mariánského příkopu chtějí navzdory zákonům udělat úložiště jaderného odpadu.

  • Speciální ponorka Deepsea Challenger na cestě do nejhlubší části Mariánského příkopu autor: Mark Thiessen, zdroj: AP Photo / National Geographic
  • James Cameron po úspěšném ponoru autor: Mark Theissen, National Geographic, zdroj: AP Photo

Kanadský filmový tvůrce se ve speciální jednomístné ponorce stal rekordmanem v nejhlubším sólovém ponoru už počátkem března. Tehdy ponorku Deepsea Challenger vyzkoušel u pobřeží Papuy-Nové Guineje a sestoupil v ní do hloubky 8,2 kilometru. Sbíral tam vzorky ze dna a také filmoval za pomocí 3D kamer s vysokým rozlišením.

Cameron je znám svou vášní pro oceány a použil záběrů z ponorek i v Titaniku. Díky filmu se dostal k vývoji kamer pro filmování ve velkých hloubkách a k technologii pro průzkum takovýchto oblastí.

Úzká ponorka podle Cameronova vlastního návrhu je sedm metrů vysoká, ve vodě má vertikální polohu a otáčí se při vzestupu kolem své osy. Cameronova zařízení pro expedici znamenají průlomy ve vědě o materiálech, konstrukčním inženýrství a zobrazování stereoskopickou ultraminikamerou pro největší hloubky.

Challenger Deep pokořen potřetí

Nejzazší mořskou hlubinu na Zemi dosud navštívili jen dva lidé. Poprvé a naposledy sem sestoupili v lednu 1960 ve speciálním batyskafu Trieste Američan Don Walsh a švýcarský oceánograf Jacques Piccard. Nic zvláštního tam ale neviděli, protože jejich přístroj zvířil velké množství písku ze dna. Piccard s Walshem se podle zpřesněných měření z roku 1995 dotkli dna v hloubce 10 911 metrů.