Papež míří na Kubu

Havana - Papež Benedikt XVI. míří z Mexika na Kubu. Naposledy byl na komunistickém ostrově před čtrnácti lety jeho předchůdce Jan Pavel II. Vatikán vidí v návštěvě příležitost propagovat v zemi demokracii. S papežem by se na Kubě mohl setkat i venezuelský prezident Hugo Chávez, který se tam léčí s rakovinou.

Hlava katolické církve přistane v Santiagu de Cuba, kde odslouží bohoslužbu, a navštíví nedaleké městečko El Cobre. To slaví 400 let od zjevení patronky Kuby, Panny Marie milosrdné z Cobre. „Jsme velice šťastní, protože je to poprvé, co papež dorazí do našeho svatostánku. Havana je sice hlavní město, ale srdce lidí jsou tady v Cobre,“ říká zdejší kněz.

Vřelé vztahy s katolickou církví chce vláda Raúla Castra prodat jako signál opravdových reforem. Děsí se ale, aby se papežská návštěva nevymkla z rukou. Katolická víra je totiž významnou oporou hned několika opozičních skupin. Ty chtějí světu ukázat, že potlačování základních svobod je na Kubě dál na denním pořádku. 

Kuba vítá papeže
Zdroj: ČT24

Berta Solerová, vedoucí hnutí Dámy v bílém, říká: „Varovali nás. Vyhrožovali. Říkají, že se nemůžeme účastnit mší, až papež přijede, ani v Santiagu, ani v Havaně. To se ale mýlí.“

Místní katolíci si od papežovy návštěvy slibují propuštění řady politických vězňů nebo zveřejnění reformy imigrační politiky. Benedikt XVI. se na ostrově zdrží do středy, v úterý se přesune do Havany.

Papež sice komunistický režim vládnoucí na ostrově nešetří, na druhé straně je připraven sejít se s bývalým vůdcem Fidelem Castrem. Naopak s disidentskými kruhy se setkat nehodlá. Ani papež Jan Pavel II., který Kubu navštívil v roce 1998, se s opozicí nesešel.

Kubánské úřady v posledních dnech zadržely nejméně 150 stoupenců opozice, aby jim zabránily projevit se v době návštěvy papeže Benedikta XVI. Uvedla to opoziční Komise pro lidská práva a usmíření (CCDHRN). Podle předseda komise Elizarda Sáncheze bylo stejnému počtu aktivistů bylo zabráněno vyjít z domova, respektive se zúčastnit mší" a dalších aktivit, jejichž ústřední postavou bude Benedikt XVI. Kubánské úřady o zatčení odpůrců castrovského režimu vůbec neinformovaly. Nicméně varovaly, že nebudou tolerovat žádné narušení papežovy návštěvy.