Čínský prezident míří do Indie, kde se upálil další mladík

Dillí - Mladý Tibeťan se dnes zapálil v indickém hlavním městě Dillí během protestu proti blížící se návštěvě čínského prezidenta v zemi. Chu Ťin-tchao má do Indie tento týden přijet na summit. Incident se odehrál nedaleko budovy indického parlamentu. Protestu se tam zúčastnilo asi 600 lidí.

Muž se zapálil během proslovů a napříč místem konání protestu uběhl zhruba padesát metrů, než klesl k zemi. Plameny posléze uhasili další aktivisté. Sedmadvacetiletý tibetský exulant byl s těžkými popáleninami převezen do nemocnice.

Tibeťané se upalují jako o život… nebo spíš o svobodu

Na protest s politikou Pekingu vůči Tibetu se během posledního roku podle tibetských aktivistů pokusilo o sebevraždu upálením nejméně 30 Tibeťanů, především v jihozápadní Číně. Nejméně 20 z nich zemřelo.

Tibetská vlajka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nespokojenci si stěžují na náboženský a kulturní útlak a žádají návrat svého duchovního vůdce dalajlamy, který uprchl z Tibetu po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě v roce 1959. Čína na vládním webu nedávno dalajlamu obvinila z podněcování Tibeťanů k sebeupalování.

Dnešní incident v Indii je druhým takovým v této zemi za několik měsíců. Loni se zapálil tibetský exulant před čínským velvyslanectvím. Utrpěl přitom lehké popáleniny.

Džampa Ješi
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP