Konyho dětští vojáci vraždili vlastní rodiny, smíří se někdy s minulostí?

Kampala - O konfliktu v Ugandě se mluví jako o zapomenutém a o lidech, kteří v něm trpěli, jako o neviditelných. Neviditelným dítětem je i šestadvacetiletý Francis Ochan, jehož z vesnice na severu Ugandy v jedenácti letech unesli rebelové z Armády božího odporu vedené hledaným velitelem Josephem Konym. Francise mučili, aby se stal profesionálním zabijákem. Za léta „poctivého“ vraždění se posléze stal kapitánem. Francis vypráví příběh tisíců dětí zneužitých Konym ke krádežím, znásilňování, ale i vraždám, a to někdy i vlastních rodin. Děti se teď snaží vyrovnat s minulostí prostřednictvím terapie.

Video Kony 2012, které se šíří internetem, dokázalo svět upozornit na ugandského rebela Josepha Konyho a na děti, které zotročuje. Režisér snímku se teď vydal do Ugandy s jedním z jeho bývalých dětských vojáků. „Pamatuji si, že jsme spali v téhle chýši a kolem druhé hodiny ráno jsme slyšeli, jak někdo lomcuje dveřmi a pak je vyrazil. Řekl nám, ať jdeme ven, tak jsme šli. Vzpomínám si, že další rebelové šli támhle a támhle a támhle, takže přivedli všechny děti,“ vypráví Francis svůj hrůzný příběh.

Následovala tvrdá výchova. Rebelové děti psychicky zlomí, donutí je ke slepé poslušnosti a krutosti. Z dívek jsou sexuální otrokyně, z chlapců pak nemilosrdní zabijáci.

Francis Ochan, bývalý dětský voják Armády božího odporu:

„Pamatuji si, že mě mučili. Jeden den mě zbili a já nemohl asi týden ani sedět. Jen jsem ležel na boku, protože jsem měl oteklé pozadí. Taky jsme nosili těžké náklady na velké vzdálenosti. Je to nepopsatelné.“

Mrzačení, vraždění a krádeže byly na denním pořádku

Francis bojoval osm let a v neoficiální hierarchii si vysloužil post kapitána. Pak ho zajala pravidelná ugandská armáda a jako tisíce dalších se dostal do rehabilitačního centra. „Někteří z těch chlapců, které tu vidíte, byli nuceni zabíjet, znásilňovat, krást, mrzačit. Tolik hrozných věcí. Některé dokonce vzali zpátky a donutili je zabít vlastní rodiny,“ konstatoval Paddy Mundaula z rehabilitačního centra.

Joseph Kony
Zdroj: ČT24

Děti se v centru snaží zapojit do normálního života, nejdřív je ale musejí naučit, co to vlastně je. Vyrovnat se s minulostí jim pomáhá třeba arteterapie. „Děti mají malovat jakékoli obrázky. Byli byste překvapení, někteří malují válku, vojáka zabíjejícího lidi. Jiní zase namalují klidné domy nebo hrající si děti. Říkal, že se chce vrátit a hrát si s kamarády a zase si s nimi povídat,“ řekl Mundaula.

Dětství v pekle (zdroj: ČT24)

Velitel Armády božího odporu Joseph Kony se stále skrývá. Dokument, který nese jeho jméno a číslovku 2012, vyzývá svět k tomu, aby byl ještě letos dopaden. Klip filmaře Jasona Russella slaví obrovský úspěch. Sám režisér ale mediální tlak, umocněný výtkami o zjednodušení, propagandě a jednostranném pohledu, neustál. Zhroutil se a je v nemocnici.

Konyho hledá speciální jednotka Africké unie

Africká unie (AU) pátrání po Konym ani v nejmenším nevzdává. V Jižním Súdánu proto vznikla speciální jednotka, která má šéfa ugandských povstalců Armády božího odporu (LRA) dopadnout. Za spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti byl na Konyho vydán zatykač Mezinárodním trestním soudem (ICC).