Sarkozy: Radikální muslimští duchovní nemají ve Francii co dělat

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy slíbil, že zakáže militantním muslimským duchovním vstupovat do země. Zároveň nedovolí militantním kazatelům, aby se zúčastnili islámské konference, která proběhne v dubnu. Nové opatření má pomoci předejít podobným útokům, jako byly nedávné vraždy Mohammeda Meraha, který prohlašoval, že je členem al-Káidy.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční příští měsíc a Sarkozy je na tom v průzkumech veřejného mínění o něco hůře než jeho socialistický soupeř Francois Hollande. V rámci jednoho kola rozhovorů pro média poukázal na nadcházející konferenci pořádanou Unií islámských organizací ve Francii. „Existují někteří lidé, kteří byli pozváni na tento kongres, kteří nejsou vítáni na francouzské půdě,“ prohlásil Sarkozy.

Egyptský radikální duchovní se na konferenci nedostane

Prezident zmínil Yúsufa al-Qaradávího, egyptského muslimského duchovního, který se nyní nachází v Kataru. Qaradáví je držitelem diplomatického pasu, a nepotřebuje proto vízum pro vstup do Francie. Sarkozy ale hovořil s katarským emírem a duchovnímu nebude povoleno do Francie odletět.

V minulosti Qaradáví obhajoval činy palestinských sebevražedných atentátníků v Izraeli a útoky na americké síly v Iráku. Byl mu následně odepřen vstup do Velké Británie v roce 2008.

Druhou nežádoucí osobou pak je kazatel Mahmud al-Masri. Ten v minulosti opakovaně prohlásil, že džihád je povinností každého muslima.

Sarkozymu paradoxně Merahovy útoky pomohly získat voliče

Sarkozy opět nabírá voliče po vraždění Mohammeda Meraha, stoupence al-Káidy, který zabil tři parašutisty a čtyři židovské civilisty v sérii vražd, jež šokovaly Francii.

Bezprostředně po smrti Meraha Sarkozy oznámil, že nadále bude požadovat, aby se opakované navštěvování stránek obhajujících islámský extremismus stalo trestným činem. Trestat by se do budoucna mělo i cestování do zámoří za účelem teroristického výcviku.

Sarkozy se také vymezil vůči tvrzení kandidátky krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové, která propojila Meraha s imigrací. Současná hlava státu ale upozornila na skutečnost, že se Merah narodil a vyrůstal ve Francii.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)