První Gauckova cesta vedla do Polska

Varšava - Polsko si jako první cíl své zahraniční cesty vybral nový německý prezident Joachim Gauck - jen tři dny po složení přísahy. Podle svých slov chce ukázat, jak mu leží srdci německo-polské vztahy. Bojovník za lidská práva v komunistické NDR vyzdvihl v rozhovoru pro deník Gazeta Wyborcza to, jak Poláci bojovali proti totalitě. „Nenásilná revoluce měla v NDR úspěch, protože polští sousedé ukázali, že svoboda se dá vybojovat,“ řekl. Polsko si jako cíl své první zahraniční cesty vybral v roce 2009 také německý prezident Horst Köhler.

V úterý Gaucka čeká společná tisková konference s prezidentem Bronislawem Komorowským, který byl během komunismu několikrát zatčen kvůli protirežimní činnosti. Nový německý prezident se v úterý sejde také s polským premiérem Donaldem Tuskem a předsedkyní dolní komory parlamentu Ewou Kopaczovou.

I když Varšava a Berlín nemají ve všech věcech stejný názor, pocity křivdy z minulosti podle Gaucka stále více mizí. Vztahy Polska a Německa dlouhá desetiletí zatěžovaly zejména události z druhé světové války.

Na rozdíl od jiných protikomunistických aktivistů z dob NDR je Gauck oblíbený i u polské národně-konzervativní opozice. Chválí ho za to, že coby šéf spolkového úřadu pro odhalování činnosti východoněmecké tajné policie Stasi bojoval proti politice tlusté čáry za komunistickou minulostí. V roce 2008 byl Gauck kromě Václava Havla jedním ze zakládajících signatářů Pražské deklarace vyzývající parlamenty, aby zákonem uznaly zločiny komunismu za zločiny proti lidskosti.