V Itálii zadrželi blízkého spolupracovníka Tymošenkové

Kyjev - Bývalý gubernátor Charkovské oblasti Arsen Avakov, někdejší blízký spolupracovník ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové, byl na základě mezinárodního zatykače zadržen v jednom ze států Evropské unie. Oznámila to dnes ukrajinská generální prokuratura. Podle médií byl zadržen v Itálii. Avakov je doma stíhán za údajné machinace s pozemky.

Tymošenková si v ukrajinském Charkově odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomocí, verdikt ale označuje za politickou mstu prezidenta Viktora Janukovyče. Exgubernátor je dalším politikem z okolí vůdkyně ukrajinské opozice, který čelí trestnímu stíhání. Kromě Tymošenkové je ve vězení bývalý ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko, exministr obrany Valerij Ivaščenko a bývalý ministr životního prostředí Hryhoryj Filipčuk. Jejich vládní kolega Bohdan Danylyšyn se před postihem ukrajinských soudů uchýlil do Česka, kde získal politický azyl. Letos v lednu azylu v Česku využil i manžel Julije Tymošenkové.

Letos v lednu byl Avakov v Kyjevě obviněn, že si jako charkovský gubernátor neoprávněně přivlastnil 50 hektarů zemědělské půdy. Mezinárodní zatykač byl na něj vydán 31. ledna. Oficiálně odjel vlivný funkcionář ukrajinské opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) loni v září do EU na „humanitární misi“ spojenou s vězněním Tymošenkové. Měl se podílet na vypracování žaloby, kterou expremiérka podala k evropskému soudu pro lidská práva.