Papež na Kubě vyzval k budování otevřené společnosti

Santiago de Cuba - Papež Benedikt XVI., který v pondělí přeletěl z Mexika na Kubu, při mši na náměstí v Santiagu de Cuba vyzval Kubánce, aby budovali „otevřenou a obnovenou společnost“. Bohoslužbě prý předcházel incident, při němž byl zatčen mladý disident. Zatím se neví, zda se nejvyšší představitel katolické církve sejde s bývalým prezidentem Fidelem Castrem. Není vyloučeno, že přijme i venezuelského levicového prezidenta Huga Cháveze, který se na Kubu vrátil kvůli další pooperační léčbě rakoviny. Kritice komunistické vlády se ale hlava katolické církve zatím vyhnula.

Krátce před začátkem mše, které byl přítomen i komunistický prezident Raúl Castro se členy své vlády, se mladík podle svědků náhle rozběhl k tribuně, snažil se proniknout do sektoru vyhrazeného pro zahraniční novináře a vykřikoval protikomunistická hesla. „Pryč s komunismem, pryč s diktaturou, pryč s revolucí!“ volal, než ho zadrželi a odvedli příslušníci
bezpečnostních sil. Kubánská vláda se k incidentu nevyjádřila, totožnost zatčeného není známa. 

„Drobný incident“ potvrdil vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Protest a zatčení trvaly tak dvě minuty, řekl po mši novinářům. Každý má právo vyjádřit svůj názor, zdůraznil Lombardi, věřící prý mají ale také právo prožít papežovu přítomnost bez komplikací.

Papež Benedikt XVI. při mši na náměstí v Santiagu
Zdroj: ČTK / AP/Esteban Felix

Náměstí Revoluce při mši pod širým nebem nebylo zcela zaplněné. Ve sváteční atmosféře se mše i tak zúčastnily desítky tisíc lidí, v první řadě obřadu přihlížel i Raúl Castro. „Chci vás vyzvat, abyste dali své víře nový elán (…) a zbraněmi míru, odpuštění a pochopení jste bojovali za otevřenou a obnovenou společnost, za lepší společnost, která bude důstojnější člověka a více odráží boží dobro,“ řekl papež.

Raúl Castro, kubánský prezident:

„Neštěstím naší doby je politická korupce a nedostatek opravdové demokracie. Vážíme si, že se v těchto a jiných záležitostech můžeme opřít o vaše myšlenky.“

Papež Benedikt XVI. se u sochy patronky ostrova Panny Marie Milostiplné z El Cobre poblíž Santiaga de Cuba pomodlil za potřebné, vězně, černošské obyvatelstvo i sousední ostrov Haiti, která před dvěma lety postihlo silné zemětřesení.

Vláda údajně nabízí věřícím během papežovy návštěvy zvláštní dopravu a den volna. Podle církevních představitelů nezbude papežovi čas na to, aby se setkal s kubánskými disidenty.

Papež Benedikt XVI. a Raúl Castro
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Při projevu na letišti papež vyjádřil pochopení pro „spravedlivé aspirace a legitimní přání všech Kubánců“. Připomněl „mladé i staré lidi, dospívající a děti, nemocné a pracující, vězně a jejich rodiny a chudé“. Údajně se však nezmínil výslovně o politických vězních, jako to učinil jeho předchůdce Jan Pavel II. při historické návštěvě Kuby v roce 1998.

Castro prohlásil, že na Kubě je úplná svoboda vyznání a že má dobré vztahy se všemi náboženskými institucemi. Současně kritizoval 50 let trvající americké ekonomické embargo Kuby a hájil socialistické ideály ochrany chudých.

Papežova návštěva Kuby
Zdroj: ČTK/AP/Ismael Francisco

Benedikt XVI. byl v minulosti vůči marxismu ostře kritický a také minulý týden v Mexiku řekl, že „marxistická ideologie, tak jak vznikla, již neodpovídá realitě“. V pondělí to však vyvážil kritikou excesů kapitalismu, které „zbavují lidstvo hodnot a ochrany před ambicemi a sobectvím některým sil, jež se jen málo ohlížejí na opravdové dobro jednotlivců a rodin“.

Cestu z letiště do Santiaga de Cuba lemovali Kubánci, kteří zdravili papeže kubánskými a vatikánskými vlajkami, i když jich nebylo zdaleka tolik jako v Mexiku.

Vztahy mezi církví a kubánskou vládou se podle pozorovatelů v posledních letech zlepšily. Raúl Castro například souhlasil s rolí kněžích ve vyjednávání o propuštění politických vězňů. Církev podle některých chápe jako nejvlivnější organizaci hned po své vládě.