Vesničané se bojí, že jim jaderná elektrárna zamořuje pole

Ťia-sin - Vesnici Ťia-sin v jihovýchodní Číně před dvaceti lety proslavila první domácí atomová elektrárna. Hrdost po letech ale vystřídal strach. Vesničané si stěžují, že jim elektrárna zamořuje pole. Peking ale od jádra neupouští, naopak, chce výrobu jaderné energie do roku 2020 šestkrát zvýšit.

Podle lékařů z vesnice Ťia-sin se výskyt rakoviny od dokončení výstavby elektrárny až zdesetinásobil. „Lidé v této vesnici mají zduřeliny, trpí rakovinou a jinými nemocemi. Upřímně, je to tady pomalá sebevražda,“ říká zdejší rolnice. 

Štáb České televize sice zvýšenou radiaci v polích nezjistil, měření tady ale pravidelně provádí i vláda. Jenže vesničané si stěžují, že nikdy nezveřejní výsledky. „Když bude veřejnost znát výsledky měření, lidé se budou cítit bezpečněji nebo aspoň vědět, jestli je nějaký problém,“ myslí si zdejší lékař Wang Fa-jüan. 

Čínská atomová elektrárna
Zdroj: ČT24

Čína je největší světový spotřebitel energie a její spotřeba vloni vzrostla o 7 procent. Wu Li-po z centra pro energetické hospodářství na univerzitě v Šanghaji přitom tvrdí: „Výroba jaderné energie je naprosto nezbytná. Čína je největším producentem uhlíkových emisí. Kvůli snížení emisí skleníkových plynů existuje obrovský tlak na vývoj čisté energie. Musíme se také stát méně závislí na energii z uhlí.“ 

Z uhlí Čína vyrábí stále přes 70 procent veškeré energie. Pouze jedno procento pochází z jádra. Peking to ale hodlá změnit a výrobu jaderné energie do roku 2020 šestkrát zvýšit. Vládní experti přitom tvrdí, že bezpečnost je priorita číslo jedna. Po japonské katastrofě ve Fukušimě se podle nich zpřísnila bezpečnostní kritéria a elektrárny budou dál využívat nejvyspělejší západní technologie.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)