Breivik o masakru: Byl to nejhorší den mého života

Oslo – Anders Behring Breivik označil den, kdy zabil v Oslu a na ostrově Utöya celkem 77 lidí, za nejhorší den svého života. Není to však náznak lítosti, protože svůj výrok odůvodnil tím, že operace v tento den byla extrémně náročná. Napsal to v dopise, který byl dnes zveřejněn.

„Operace byla extrémně náročná, fyzicky a emočně byl 22. červenec nejhorším dnem mého života,“ cituje norský deník VG z Breivikova dopisu. V něm si stěžuje, že se mu nelíbí, jak o něm píší média. Kritizoval také psychiatrický posudek, podle kterého trpí paranoidní schizofrenií. 

Proces s Breivikem začíná 16. dubna. Na to se prý příliš netěší, chápe to ale jako příležitost, jak lidem přiblížit svoje názory. Ty ostatně už ale Breivik sepsal ve svém 1500stránkovém manifestu, který se šířil po internetu. „Vypadá to, že z procesu asi bude cirkus,“ napsal Breivik na počítači ve vazební věznici. 

Breivik čelí obvinění z terorismu. V současnosti vzniká ale ještě druhý psychiatrický posudek, který má prozkoumat Breivikovo duševní zdraví. Pokud se prokáže, že je nepříčetný, do vězení nepůjde, bude se ale léčit v psychiatrické léčebně. 

Breivik loni 22. července na ostrově Utöya postřílel 69 účastníků tábora mladých sociálních demokratů a předtím spáchal v centru Osla pumový atentát, jenž si vyžádal osm mrtvých. Breivik trvá na své nevině. Prý jednal v sebeobraně a potrestána by měla být norská vláda, a to kvůli její přistěhovalecké politice.