Rada Evropy: NATO a Itálie nechaly africké uprchlíky na holičkách

Brusel - Severoatlantická aliance a italská pobřežní stráž udělaly loni v květnu řadu chyb, když nezachránily libyjské uprchlíky ve Středozemním moři. Vyšetřování Rady Evropy prokázalo, že poblíž člunu se sedmi desítkami Libyjců byly dvě alianční lodě. Na nouzové volání neodpověděly. Libyjcům došlo palivo i zásoby a 63 jich zemřelo. Loni podobně zahynulo ve Středozemním moři 1 500 lidí, kteří chtěli utéct ze severní Afriky do Evropy. Rada Evropy, která dohlíží na dodržování lidských práv, varovala, že viníci mohou nést právní důsledky.

Severoatlantická aliance nese podle Rady Evropy velkou část odpovědnosti za smrt migrantů. „Plavidla NATO nebo jednotlivých zemí nedostála povinnosti zachránit loď v nouzi,“ uvedla Rada Evropy ve zprávě, kterou zveřejnila po devítiměsíčním vyšetřování. Rada kritizovala sérii pochybení a omylů evropských úřadů a nejasnosti ohledně toho, kdo má běžence zachraňovat. Podle rady je to důsledkem nedostatečného plánování OSN, NATO a evropských zemí ve věci předpokládaného nárůstu počtu utečenců ze severní Afriky během vojenské intervence v Libyi. 

Ve zmíněném člunu byli uprchlíci z Etiopie, Eritreje, Nigérie, Súdánu a Ghany. Cestu nakonec přežilo jen devět z nich. Ostatní během šestnácti dní čekání na pomoc zahynuli hladem nebo žízní. Lodi tehdy došly zásoby a palivo a ze satelitního telefonu kontaktovala eritrejského kněze v Itálii. Krátce poté přiletěl vojenský vrtulník, shodil dolů sušenky a kanystry s pitnou vodou a naznačil také, že přijede loď. Žádná země ale nepotvrdila, že by nějakou helikoptéru k člunu poslala. Mluvčí italské pobřežní stráže řekl, že na blížící se člun upozornili maltské úřady, ty ale popírají, že by s lodí vůbec přišly do kontaktu. Člun se spojil i se dvěma rybářskými loděmi, ty ale pomoc odmítly. Desátý den, kdy už byla polovina z cestujících po smrti, kolem proplula letadlová loď NATO, ale pokračovala dál, i když člun vyslal nouzový signál.

NATO tvrdí, že žádná z jeho lodí ani jeho letadla v kontaktu s plavidlem nebyly. Dodalo, že v té době probíhaly jiné záchranné operace. Aliance ujistila, že „je odhodlaná poskytnout pomoc lidem v nouzi na moři“, a připomněla případy z loňského března a července, kdy lodě NATO uprchlíky zachraňovaly.