Severní Korea otestovala rakety s menším dosahem

Pchjongjang - Přípravy na start severokorejské rakety jsou v plném proudu. Podle analytiků to naznačují nové satelitní snímky. Japonský ministr obrany proto zdůraznil, že je připravený raketu v nutném případě sestřelit. Země připravuje obranný systém proti balistickým střelám už od minulého týdne. Vypuštění satelitu Pchjongjang plánuje na začátek dubna. Podle jihokorejských médií dnes Severní Korea ze svého západního pobřeží odpálila v rámci testů dvě rakety s doletem 120 kilometrů.

„Neočekáváme, že (raketa) dopadne na naše území. Chceme, aby lidé pokračovali v běžném životě a normálně pracovali,“ řekl dnes podle agentury Reuters vysoce postavený činitel japonského ministerstva obrany.

Většina zemí se domnívá, že Pchjongjang ve skutečnosti chystá test rakety dlouhého doletu, čímž by KLDR porušila zákaz OSN.

Severokorejský jaderný program
Zdroj: ČT24

Podle jednoho z tajemníků amerického ministra obrany Petera Lavoye navíc USA nemají důvěru v kvalitu rakety, a to, kam její zbytky dopadnou, je prý nejisté. KLDR zřejmě počítá s dopadem u Filipín nebo Indonésie.

KLDR testovala rakety dlouhého doletu v letech 2006 a 2009 a nový test by mohl být pokusem vyzkoušet modernější několikastupňovou raketu, jíž by KLDR mohla zasáhnout USA. James Thurman, který velí 28 500 amerických vojáků na základnách v Jižní Koreji, se domnívá, že nekontrolovaný raketový program KLDR by pro USA mohl jednou znamenat vážnou hrozbu.