Berlín jedná o tom, aby se Tymošenková léčila v Německu

Berlín - Německá vláda údajně jedná s Ukrajinou o tom, že by se mohla vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková léčit v Německu. Podle německých médií se ukrajinský prezident chystá požádat o změnu zákonů, které by umožnily léčit vězně v zahraničí.

„Německá vláda vede jednání s ukrajinským kabinetem o tom, jak umožnit paní Tymošenkové léčení v Německu,“ řekla bez dalších podrobností mluvčí německé vlády. Tymošenková si od nástupu do vězení stěžuje na úporné bolesti zad. Ukrajinské úřady jí ale neumožnily léčbu mimo věznici. 

Členové mezinárodního lékařského týmu, který Tymošenkovou vyšetřoval, se přitom shodli, že expremiérka potřebuje naléhavě léčení. Němečtí doktoři zdůrazňují, že léčba je příliš složitá na to, aby mohla probíhat ve vězeňské nemocnici. Konkrétní výsledky vyšetření ale zveřejněny nebyly. 

Jednapadesátiletá Tymošenková si odpykává sedmiletý trest vězení za zneužití pravomoci. K dosavadnímu sedmiletému trestu by ji soud v dalším procesu mohl vyměřit dalších až dvanáct let vzhledem k tomu, že během krátké doby bude obviněna z defraudace a daňového úniku.