Maďaři vykoumali, jak na protikuřácký zákon

Budapešť - Od dubna hrozí v Maďarsku za porušení protikuřáckého zákona tvrdé postihy. Dosud úřady provinilce jen upozorňovaly, teď může pokuta pro jednotlivce dosáhnout v přepočtu až čtyř tisíc korun. Zvlášť si kontroly chtějí posvítit na takzvané domácí hospody, které nejpřísnější protikuřáckou legislativu v Evropě obcházejí.

Zpřísnění protikuřáckého zákona v Maďarsku má své příznivce i odpůrce. Někteří majitelé lomí rukama nad ušlým ziskem, naopak někteří hosté si mnou ruce, bez kouře má podle nich všechno lepší chuť. 

A našli se i vynalézavci, kteří vymysleli, jak zákon obejít. Imre Tóth před několika měsíci otevřel v Budapešti první takzvanou domácí hospodu. Útočiště v ní hledají hlavně lidé závislí na nikotinu. „Tady je obývák a tamhleto je prakticky ložnice. Vzadu toaleta,“ ukazuje Imre. „Nějakou dobu jsme tady bydleli. Pak jsme se odstěhovali a rozhodli jsme se, že z toho uděláme společenské místo,“ dodává. 

Lidé sem chodí jako na návštěvu ke známým. Jídlo a pití si přinesou s sebou, nebo jim ho donese dovážková služba. Úřady si přitom s podobnými podniky nevědí rady. „Je zjevné, že si nikdo nepustí nikoho do bytu, aby mu tam kouřil jen tak. Přece tam netopí, nesvítí a neuklízí zadarmo. To znamená, že nějakou službu poskytovat musí,“ argumentuje hlavní maďarská hygienička Enikő Szabóová. 

V maďarském parlamentu už leží další návrh na zpřísnění zákona na ochranu nekuřáků. Podle něj by se už nedaly cigarety koupit všude, ale jen ve státem licencovaných prodejnách.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)