Schwarzenberg v Egyptě: Křest Havlovy knihy a rozvoj obchodu

Káhira - Uvedení arabského překladu knihy Václava Havla, rozvoj vzájemných obchodních vztahů a výměna zkušeností s přechodem z totalitního režimu. To jsou hlavní témata dvoudenní pracovní návštěvy ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v Egyptě. Doprovází jej početná podnikatelská delegace, zejména zástupci strojírenského průmyslu, České exportní banky a Hospodářské komory ČR. Dnes má ministr na programu také setkání s nejvyšším muslimským šajchem a se zástupcem křesťanských koptů.

První den návštěvy se ministr Schwarzenberg setkal s egyptským ministrem průmyslu a zahraničního obchodu Mahmoudem Eisou. Hlavním tématem rozhovorů byl další rozvoj vzájemných obchodních vztahů a působeni českých firem na egyptském trhu. Oba ministři v Káhiře rovněž zahájili Česko-egyptské obchodní fórum za účasti zástupců významných podnikatelských subjektů a bankovních institucí obou zemí. Během návštěvy bude rovněž podepsána rámcová dohoda o spolupráci mezi Českou exportní bankou a Egyptskou exportní a rozvojovou bankou. Schwarzenberg jednal také s někdejším ministrem zahraničních věcí Amrem Musou a předsedou egyptské vlády Kamalem Al-Ganzurim.

Schwarzenberg se zajímá o situaci v Egyptě a způsob, jakým se vyrovnává se změnou režimu po pádu Husního Mubaraka; nabízí české zkušenosti s vývojem po pádu komunismu. Uvedl také arabský překlad knihy Václava Havla Moc bezmocných.

Telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Návštěva Egypta se koná v době 90. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi (1. listopadu 1922). Země se připravuje na prezidentské volby, v těch parlamentních suverénně vyhrálo Muslimské bratrstvo, které získalo skoro polovinu mandátů. Islamisté chtějí ovládnout celou politickou scénu, ale narazili na odpor liberálů a vládnoucí armády. Ta dokonce pohrozila zásahem, pokud bude vítězná strana trvat na sestavení nové vlády.