James Murdoch odchází z vedení televizní společnosti BSkyB

Londýn – Předseda správní rady britské televizní společnosti BSkyB James Murdoch skládá zbraně, dnes na funkci rezignoval. Rozhodl se tak po skandálu, kterému čelí společnost jeho otce Ruperta Murdocha News Corporation. Ukázalo se totiž, že jeho bulvární list News of the World nelegálně odposlouchával celebrity i oběti trestných činů. Murdoch mladší se rozhodl odejít z BSkyB, aby prý nepoškozoval společnost tím, že by byla spojována s aférou kolem odposlechů v bulvárním listu.

„Jsem si vědom, že moje role předsedy by mohla fungovat pro BSkyB jako hromosvod. Věřím, že má rezignace bude ujištěním, že zde není žádná spojitost s událostmi ve zcela jiné organizaci,“ prohlásil James Murdoch.

Jamese Murdocha loni v listopadu akcionáři BSkyB potvrdili v čele správní rady společnosti. Proti jeho zvolení nicméně hlasovali držitelé čtvrtiny vlastnických práv na BSkyB. News Corporation vlastní 39 procent akcií BSkyB. Loni Murdoch starší usiloval o převzetí celé televizní společnosti, jenže kvůli skandálu s odposlechy nakonec svou nabídku v hodnotě 12 miliard dolarů stáhl.

Murdoch mladší byl také předsedou vedení News International, která ve skupině News Corp vlastní britské novinové tituly a soustředil se na ni tlak kvůli skandálu s odposlechy v listu News of the World. Už v únoru ale z funkce odstoupil.

Murdoch čelil kritice za nepřesvědčivá vystoupení před výborem britského parlamentu. Tvrdil třeba, že o odposleších v News of the World vůbec nevěděl.

Aféra se poprvé dostala na veřejnost v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Skandál pak s plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW odposlouchával hlasovou schránku mobilu zavražděné dívky Milly Dowlerové. Řada známých osobností podala na Murdochovy listy kvůli odposlechům žaloby. List odposlouchával pozůstalé oběti zločinu, rodiny padlých amerických vojáků i řadu soukromých hovorů nejrůznějších celebrit. Dosud policie zatkla kvůli aféře 45 lidí.