Berlínský žhář zapálil 102 aut, jde na sedm let do vězení

Berlín - Berlínský soud dnes uložil trest sedmi let vězení muži, který během loňského léta zapálil v německé metropoli 102 převážně luxusních aut. Na svém webu o tom informoval list Die Welt. Intenzita žhářských útoků, které má odsouzený na svědomí, upoutala v zemi značnou pozornost.

Nezaměstnaný André H. podle policie požáry zakládal od 7. června do 27. srpna a za cíl si vybíral výhradně vozy značek Audi, Mercedes a BMW. Na jeho stopu vyšetřovatele přivedly záběry z bezpečnostních kamer v autobusech a ve stanicích metra, podle nichž se vždy nacházel poblíž místa činu.

Zadlužený muž podle nich s podpalováním aut na konci srpna přestal, když sehnal práci. Při jeho řádění skončil v plamenech také jeden obytný dům a zařízení pro seniory. V obou případech museli hasiči obyvatele evakuovat, nikomu se však nic nestalo.

Hořící auta v berlínských ulicích
Zdroj: ČT24

Nyní 28letý mladík přiznal, že oheň zakládal z „čiré frustrace“, protože nebyl spokojený se svou životní situací. Byl bez práce a potýkal se s dluhy. „Byl to pocit nespravedlnosti, když si bohatí lidé mohou dovolit drahá auta, zatímco já trčím v dluzích,“ řekl během procesu. „Bohatí lidé, kteří mají více peněz, by se měli také více zlobit.“

Loňská žhářská série je podle deníku Die Welt vůbec největší, jakou kdy měl v Berlíně na svědomí jediný člověk.