Africká unie se s pučisty v Mali nemaže, uvalila na ně sankce

Bamako - Africká unie (AU) dnes uvalila finanční i jiné sankce na vůdce vojenské junty v Mali a jeho spojence, kteří po březnovém převratu v této západoafrické zemi brání návratu ústavního pořádku. Restrikce zahrnují zmrazení účtů a zákaz cestování. Restriktivní opatření chce AU zavést i proti odbojným kmenům Tuaregů a islamistům, kteří v minulých týdnech získali kontrolu nad severem země. Komisař AU pro mír a bezpečnost požádal státy regionu, aby unii pomohli sestavit seznam jmen, kterých se mají restrikce týkat.

Vzbouření vojáci vládu v Mali svrhli 22. března, údajně kvůli špatně organizovanému postupu proti separatistickým povstalcům útočícím na severu země. Rebelové ale puče využili k postupu a nyní ovládají přibližně polovinu země.

AU již dříve převrat v Mali odsoudila a pozastavila této zemi členství. Finanční a další sankce na Mali v pondělí uvalil další hospodářský blok zemí západní Afriky ECOWAS poté, co junta v čele se vzbouřeneckým generálem Amadouem Sanogou nesplnila požadavek bloku a nezačala předávat moc do rukou lidu. ECOWAS také pohrozil vojenskou intervencí v Mali, když rozhodl povolat do akce své záložní ozbrojené síly. O způsobu jejich zapojení mají vojenské špičky začít rozhodovat tento týden.

Vůdce junty v první reakci po zavedení sankcí řekl, že souhlasí s tím, že v zemi musí být obnoven ústavní pořádek, nejdříve se ale prý chce pokusit zbavit zemi nešvarů. Maliské představitele pozval na jednání národního shromáždění o budoucnosti země, které začne ve čtvrtek. Junta podle něj také zvažuje právní kroky proti svrženému prezidentovi, mimo jiné kvůli údajné vlastizradě.

Převrat v Mali
Zdroj: Harouna Traore/AP Photo

Rebelové jsou podle serveru BBC rozděleni do dvou skupin. Jedna bojuje za nezávislé území Tuaregů a druhá je napojena na severoafrickou větev teroristické sítě al-Káida (AQMI). Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé dnes oznámil, že se Paříž obává, aby se někteří maliští rebelové nechtěli spojit s AQMI, zmocnit se zbytku země a učinit z ní islámský stát.
Státy regionu a OSN vyzval k mobilizaci před „nebezpečím islamismu“.
   
Vůdce puče dnes k předání moci civilistům znovu vyzvaly Spojené státy, které zemi považují za důležitého partnera v boji proti islámskému extremismu. Podle USA je kvůli krizi v sázce územní celistvost Mali. Bílý dům již zemi pozastavil pomoc odhadem ve výši až 70 milionů dolarů a podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí zvažuje další kroky.

Boje v Mali by mohly poničit starobylé město Timbuktu, které je na seznamu světového dědictví Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Organizace to dnes uvedla v prohlášení. Severomaliské Timbuktu, nazývané též „perla pouště“, je v moci islamistů. Šéfka UNESCO Irina Bokovová vyzvala maliské úřady a povstalce, aby respektovali kulturní dědictví země.